‘Thuisblijven is natuurlijk het allerbeste voor het klimaat’ schrijft Irene van den Berg in haar artikel voor het Parool op 6 augustus 2020. Daarbij maakt ze de vergelijking met de auto-, of het vliegtuig gebruik. Maar ook in het ‘nieuwe normaal’ waarbij miljoenen mensen thuis werken komt CO2-uitstoot voor. Je zet de verwarming overdag een graadje of twee hoger, omdat het anders te fris is in huis. En wat dacht je van het stroomverbruik? Nu heb je een extra lampje hier en daar en daarbij nog eens de razende laptops van twee ouders en drie kids. Dit alles bij elkaar kan nog wel eens flink optellen.
Wat kan je zelf doen?
Net zoals de CO2-compensatie bij de aankoop van je vliegreis naar Italië of Amerika kun je thuis ook wat doen! Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende initiatieven waarmee je kunt compenseren door een boom te planten:
- Ga duurzaam surfen met zoekmachine Ecosia: voor iedere zoekopdracht planten zij een boom in verschillende delen van de wereld.
- Doneer een boom via Trees For All! Zij planten de bomen zowel in Nederland als in Oeganda, Bolivia en Costa Rica.
- Compenseer jouw CO2-uitstoot via FairClimateFund en draag bij aan betere leefomstandigheden voor mensen in ontwikkelingslanden. Zo kan je onder andere bomen planten in Zuid-Amerika of bijdragen aan een biogasproject in India.
De hoeveelheid CO2 die een boom opslaat is afhankelijk van het soort en de leeftijd van een boom. Een snelgroeiende boom slaat veel op, maar wordt misschien niet zo oud. Een langzaam groeiende boom die heel oud wordt, houdt de CO2 langer vast. Gemiddeld kan je voor een volwassen boom uitgaan van zo’n 22 kg CO2 per boom, per jaar. Weten hoeveel CO2 jij zelf kan compenseren? Bereken het hier

Wat kan je als gemeente doen?
Kijk ook eens in je eigen gemeente. In 2020 heeft de provincie de Brabantse bossenstrategie vastgesteld. Daarbij wordt 13.000 hectare nieuw bos aangeplant in Brabant. Ook in jouw gemeente zijn er misschien al projecten voor extra bosaanplant of komen die er nog. Bedrijven en burgers worden gevraagd om mee te denken en initiatieven te ontplooien. Zo zijn een geboortebos, herdenkingsbos of een CO2-compensatiebos voor bedrijven slechts enkele voorbeeldprojecten. Agrariërs worden uitgedaagd om na te denken over voedselbossen en vormen van agroforestry (Bron: Brabant).
Wil je weten wat de Brabantse bossenstrategie betekent voor jouw gemeente? Of aan de slag met een eigen gemeentelijke bossenstrategie en opzoek naar leuke innovatieve projecten om burgers en bedrijven deelgenoot hiervan te maken? We denken graag met je mee.