Twee nieuwe collega’s: Maak kennis met Jesper en Manon

In februari mocht Facet haar team opnieuw uitbreiden: met Manon en Jesper. Tijd om eens nader kennis met ze te maken.

Wat is je achtergrond?

Manon: Ik heb een achtergrond in bedrijfskunde en marketing. Menselijk gedrag en (consumenten)psychologie heb ik altijd heel interessant gevonden. Hoe kun je een verhaal zo mooi en duidelijk mogelijk overbrengen op publiek en mensen aanzetten tot een bepaald gedrag? De afgelopen jaren heb ik me vooral gericht op innovatiemanagement en brand-development. Aan de ene kant bestond dat uit behoeftenonderzoek vanuit de consument; aan de andere kant werkte ik met een multidisciplinair team aan het uitwerken van een idee tot een definitief product.

 

Jesper: Ik studeerde als bachelor Sustainable Innovation aan de TU/e, en daarna deed ik de master Innovatiewetenschappen. Voor mijn scriptie heb ik me verdiept in het ecosysteem van de Brainportregio: hoe ziet kennisuitwisseling eruit in deze regio? Ik onderzocht dat aan de hand van patentaanvragen. En transities vind ik heel interessant: er moet heel veel gebeuren, maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Ik herinner me nog goed dat mijn oudere zus aan mij uitlegde waarom ze vegetariër werd; dat plantte bij mij het zaadje om me ook meer te verdiepen in duurzaamheid. Ook An Inconvenient Truth van Al Gore heeft veel impact op mij gemaakt. Inclusief de levendige discussies op de middelbare school over zowel de inhoud van de documentaire als hoe zaken erin worden gepresenteerd. Het belang van kritisch blijven en de nuances opzoeken.

Hoe ben je bij Facet terechtgekomen?

Jesper: Er is veel behoefte aan verbinding tussen overheid, bedrijven en de maatschappij. Het is een grote uitdaging om de verschillende behoeftes op elkaar aan te laten sluiten, en tegelijkertijd levert die verbinding heel veel meerwaarde op. Net zoals het netwerk van Brainport: partijen binnen een ecosysteem die elkaar versterken. Ik ging op zoek naar baan waarbij ik de verbindende rol kan spelen en me kan bezighouden met innovatie en maatschappelijke opgaven. Via mijn eigen netwerk kwam ik bij Facet uit.

Manon: Ik vind dat commerciële bedrijven zeker bestaansrecht hebben, maar niet ten koste van de planeet. Mijn vorige werkgever had ik daarom bewust uitgezocht vanwege de ambities op het vlak van duurzaamheid. In het hele bedrijf werd daar aandacht aan besteed, zowel qua sociale aspecten als het klimaat. Maar in de kern draaide het toch om de verkoop van producten. Ik wil mijn expertise op het gebied van gedrag en projectmanagement liever inzetten bij een bedrijf waar de maatschappelijke behoeften op één staan. Gedragsverandering teweeg te brengen ten behoeve van een mooiere wereld. Als kind hield ik me daar ook al mee bezig: elke week moest mijn moeder weer een berg opgeraapt zwerfafval uit mijn jaszakken en rugtas vissen.

 

Wat was je eerste indruk van Facet en je collega’s?

Manon: De werksfeer is heel open, ieders stem wordt gehoord. Elke collega heeft de ambitie om de wereld toekomstbestendig te maken en dat samen te doen. Ook buiten hun werk zijn ze daarmee bezig, het is echt een intrinsieke drive. Verder vind ik het heel goed dat ik word geprikkeld om creatief te denken, buiten de geijkte paden. De verantwoordelijkheid die iedereen wordt gegund, zorgt ervoor dat je meer uit jezelf haalt. Tot slot vind ik het ook gaaf om op verschillende niveaus impact te kunnen maken in dit werk: van heel tastbaar tot juist heel strategisch.

Jesper: Warm en laagdrempelig. Al tijdens het sollicitatiegesprek waren we heel open en deelden we al best persoonlijke dingen met elkaar. Eigenlijk doet de sfeer me denken aan die op een universiteit: kritisch sparren met elkaar in een vertrouwde omgeving. Ik vind het ook leuk dat er veel diversiteit is in het team qua achtergrond en leeftijden. Verder trekt de variatie aan opdrachten en werkzaamheden me aan, daardoor houd je een creatieve en frisse blik. En als ik ergens een kans zie, voel ik me ook geroepen om initiatief te nemen.

Waar ben je al mee bezig bij Facet?

Manon: Samen met Susan werk ik aan de verduurzaming van bedrijventerreinen in Waalre. We halen drempels weg voor de ondernemers om zo energiebesparing en verduurzaming makkelijker te maken. Door ze te informeren en inspireren, zetten we ook daar in op gedragsverandering. Ook ben ik betrokken bij De Groene Zone. Via dit samenwerkingsproject met twaalf gemeenten in de regio Zuidoost Brabant maken we verduurzamingsacties voor inwoners aantrekkelijker en gemakkelijker. En tot slot ben ik met Nicole een traject aan het opstarten op het gebied van herbruikbare menstruatieproducten. Hierin komen verschillende opgaven samen: een gedragsverandering die voordelen oplevert voor zowel het milieu als de gezondheid van vrouwen én hun portemonnee.

Jesper: Samen met de Metropoolregio Eindhoven (MRE) werk ik aan een dashboard waarin wordt gemonitord hoeveel duurzame warmte en duurzame elektriciteit er wordt gegenereerd in verschillende gebieden. Dit koppelen we aan de doelen van de Regionale Energie Strategie (RES) 2030. Ook ontwikkel ik samen met collega’s de duurzaamheidsvisie voor de gemeente Someren, waarbij we goed zorgdragen dat de visie ook uitvoerbaar is. Verder verzorg ik gastlessen op basisscholen over onderwerpen als de plastic soep en zwerfafval. Ook daar is het belangrijk om impact te maken: je bereikt daarmee niet alleen de leerlingen, maar indirect ook hun ouders en anderen in hun omgeving.

 

Wat doe je als je niet aan het werk bent voor Facet?

Jesper: Ik maak muziek en dat is mijn grootste passie en hobby. Ik drum al vanaf dat ik 12 was, en speel inmiddels ook gitaar en piano. Ik speel en zing in bandjes. Ik houd onder andere van muziek uit de jaren 70. Echt bijzonder hoe bijvoorbeeld de muziek van The Beatles en Pink Floyd ook nu nog leeft. Naast muziek maken, sport ik ook graag. Ik voetbal in een team en houd van wielrennen.

Manon: Ik vind het heel leuk om buiten te zijn en wandel graag met mijn hond. Ik houd ervan om de wereld zo langzaam mogelijk in me op te nemen. En in vakanties houd ik er juist van om te fietsen en inspiratie op te doen in nieuwe omgevingen. Verder ben ik al twee jaar aan het klussen aan ons huis in Rosmalen. Ook lees ik veel, en houd ik ervan om creatief bezig te zijn. Zo heb ik laatst een cursus pottenbakken gedaan.

Wat is jouw droom voor de toekomst?

Manon: Ik droom van meer verbinding in de maatschappij. Een gevoel van saamhorigheid; het ontstijgen van het hij-zij. Meer leven met de natuur, zonder trucjes. Dat we leven met de planeet, binnen de grenzen.

Jesper: Dat mensen simpeler gaan leven. Ik heb het gevoel dat het echte geluk van mensen in de kleine dingen zit. Een goede band met familie en vrienden, lekker samen buiten zijn. Mensen zijn het meest gelukkig als ze gewoon met elkaar samen zijn. Een verbinding zonder telefoons. Buiten spelen, kaarten. Meer is er eigenlijk niet nodig. En dat simpele, mooie geluk is soms lastig te vinden in de snelheid en alle prikkels van het huidige leven en de verwachtingen die we onszelf opleggen. Belangrijk om met onszelf tot de kern van ons bestaan te komen.