In januari heeft Facet het team wederom versterkt. We stelden Nicole en Nando een aantal vragen om ze beter te leren kennen.
Hoe ben je bij Facet terechtgekomen?
Nicole: Privé werd duurzaamheid voor mij steeds belangrijker. Ik besloot dat ik daar ook in mijn werk veel meer tijd en energie aan wilde besteden. Bij mijn vorige werkgever kwam duurzaamheid ook wel ter sprake, maar lag de belangrijkste focus elders. Ik ben op zoek gegaan naar een nieuwe baan waarin ik nog steeds de rol als verbinder kan oppakken, maar dan gericht op duurzaamheid. Ik wilde wél weer graag voor een adviesbureau werken. Ik houd ervan om met de frisse blik van een relatieve buitenstaander mensen te prikkelen en in beweging te krijgen, en voor verschillende gemeenten en gebieden te werken. Voor opdrachtgevers levert dat ook relevante kruisbestuiving op. Ook ben ik dol op innovatie, en voor een bureau als Facet is het gemakkelijker om nieuwe dingen uit te proberen. En daarmee een voorbeeld te zijn voor anderen.
Nando: Ik had behoefte aan meer inhoudelijk werk in het beleidsveld. Daar wil ik graag impact maken. Facet kende ik al, omdat ik al eens gastlessen had gegeven via Facet. Dus toen ik op zoek was naar iets nieuws, heb ik bij Facet aangeklopt. Mijn behoefte en wat ik wil leren sluit goed aan bij het bedrijf dat Facet is en wat ze bieden. Ik houd van de uitdaging die Facet me biedt. Ook de veelzijdigheid spreekt me aan. Ik ben breed geïnteresseerd en vind het leuk om tussen verschillende onderwerpen en taken te schakelen. Dat vind ik hier terug in het werk en zorgt ervoor dat de match heel goed is.
Wat is je achtergrond?
Nicole: Ik ben van huis uit psycholoog en daarna gepromoveerd in criminologie. Wat ik vooral interessant vind, is gedragsverandering. In dat veld heb ik veel lesgegeven en onderzoek gedaan, maar had ik het gevoel dat ik te weinig impact maakte. Ik ging op zoek naar een baan waarmee ik meer (zichtbaar) verschil kon maken. Ik ben gaan werken bij een adviesbureau dat zich richt op stedelijke economie en gebiedsontwikkeling. Ik zette me voor allerlei gemeenten in op het verbeteren van (centrum)gebieden via publiek-private samenwerking. Ik specialiseerde me met name in participatietrajecten en visieontwikkeling. Ik heb geleerd partijen te helpen om vanuit verschillende (ogenschijnlijk soms tegenstrijdige) belangen een brug te slaan naar een overkoepelend belang. Waarbij niet iedereen het met elkaar eens hoeft te zijn, maar er moet wél worden gestreefd naar begrip voor de gezamenlijke keuze of koers.
Nando: Ik heb gestudeerd voor tweedegraadsdocent aardrijkskunde. Tijdens mijn studie werd ik geconfronteerd met klimaatverandering en dat dit meer omvat dan alleen het warmer worden van de aarde. Het is een groot probleem, maar kreeg destijds binnen mijn studie en bij lesmethodes op middelbare scholen weinig aandacht. Ik maakte me hier zorgen over en ben me daarom gaan inzetten voor aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs. Zo heb ik gastlessen ontwikkeld voor de Nationale Jeugd Raad en vervolgens meer dan 16.000 kinderen lesgegeven over de circulaire economie bij Race Against Waste. Wat ik tof vond, was dat kinderen in de praktijk aan de slag gingen en daarbij leerden dat hergebruik en repareren belangrijker zijn dan recycling. En wat voor impact dat maakt.
Wat was je eerste indruk van Facet (en je collega’s)?
Nicole: Al tijdens het sollicitatiegesprek viel mij de oprechte interesse en betrokkenheid op. Interesse in mij als mens, niet alleen als werknemer. Het team bij Facet is warm en hecht; je merkt dat mensen tijd investeren in het leren kennen van elkaar. Die interesse is belangrijk voor het werkplezier en zorgt ook voor een soepelere samenwerking. Het voelt hier ook niet alsof we vijfentwintig losse poppetjes zijn die samen een kantoor delen. Het voelt als een verbonden team dat in verschillende samenstellingen werkt en elkaar aanvult en verder helpt.
Nando: Ik heb dezelfde indruk. De verantwoordelijkheid die iedereen voelt om voor elkaar te zorgen merk je – voor wie je als persoon bent, maar ook voor je projecten en waar iemand je mee kan helpen. Ook de collega’s met een volle agenda komen even naar je toe om te vragen hoe het met je is en hoe het gaat. Iedereen is super betrokken, toegankelijk en benaderbaar, waardoor je je nooit bezwaard voelt om iemand aan te tikken of iets na te vragen. Dat dat bij iedereen zo is, vind ik erg bijzonder.
Nicole: Iedereen is ook heel duidelijk begaan met Facet als bedrijf. Ook mensen die hier pas relatief kort werken, weten al heel goed wat we doen en waarom. Of signaleren proactief nieuwe kansen voor Facet om impact te maken. Mensen zitten hier niet alleen om aan hun opdrachten te werken, maar denken ook mee over hoe we ons als bedrijf nog meer kunnen ontwikkelen.
Waar ben je al mee bezig binnen Facet?
Nicole: ik ben bestuursadviseur energietransitie in Waalre en denk daarnaast mee over het vormgeven van grote visieprojecten. Verder werk ik aan onze interne kennisdeling en verken ik kansen voor nieuwe samenwerkingen met onderwijsinstellingen. Bijvoorbeeld ten aanzien van het verduurzamen van bedrijventerreinen. Ook houd ik me bezig met conceptontwikkeling: ik krijg de vrijheid om nieuwe diensten te bedenken en uit te werken, passend bij onze strategie.
Nando: Ik ondersteun een collega bij een project in Roermond over bijplaatsingen bij vuilcontainers en ga in de gemeente Gemert-Bakel aan de slag met een project over peukenproblematiek. Ook draag ik bij aan verschillende projecten in andere gemeenten rond het onderwerp zwerfafval en verzorg ik gastlessen.
Wat doe je als je niet aan het werk bent voor Facet?
Nicole: Mijn liefde voor schrijven zie je terug in het feit dat ik één van de eindredacteuren ben van Happy Times Magazine, een nieuw tijdschrift waarin positieve en inspirerende verhalen over het klimaat en duurzaamheid worden gedeeld. Daarnaast volg ik momenteel workshops bij Klimaatgesprekken en neem ik als geïnteresseerde burger graag deel aan participatietrajecten in mijn woonplaats Eindhoven. Verder vind ik van alles leuk: de hort op met mijn man en kinderen, al dansend sporten met Zumba, naar het theater, naar het bos, naar musea… Zo ga ik elk jaar naar de Dutch Design Week – geweldig om te zien hoeveel kennis, innovatie en creativiteit daar bij elkaar komt. We kunnen daar veel van leren.
Nando: Bij mij draait alles om fietsen. Zelf fietsen, op fietsvakantie, wielrennen kijken, daar podcasts over luisteren, het er met vrienden over hebben… Op de fiets kom ik tot rust en staat alles even stil. Ik vind het ook fijn om nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe dingen te zien. Ik houd bijvoorbeeld bij waar ik al geweest ben en waar ik nog naar toe kan. Inmiddels heb ik al 60% van de Nederlandse gemeenten gezien, maar of ik de Waddeneilanden nog ga afstrepen… Misschien als ik gepensioneerd ben en een elektrische fiets heb. Vervolgens moet ik dat fietsen natuurlijk ook uitbalanceren met aandacht voor mijn vriendin. Daarnaast houd ik van lezen, weekendjes weg, avonturen opzoeken en nieuwe muziek te ontdekken.