Bij ons op kantoor staat een kartonnen doos met daarop de tekst “gooi hier doppen deksels en andere afsluitmiddelen in”. Daarnaast staat in een hartje “Voor het goede doel” en daaronder nog een waarschuwing “alleen hardeplastics!!! dus geen bierdopjes”. Duidelijk iemand die ons kent.  Ik wil het hier echter niet hebben over het goede doel (dat is trouwens de blindengeleidehond), maar over de doppen. Er komt namelijk een tijd dat deze doppenspaaractie niet meer kan. En om precies te zijn begint die tijd op 3 juli 2024; vanaf dat moment moeten de doppen en deksels namelijk vastzitten aan de fles.

Het verbod op losse doppen is onderdeel van de drievoudige aanpak om de groei van de plasticsoep in de oceaan tegen te gaan:

  1. een verbod op het op de markt brengen van sommige plastic wegwerpproducten;
  2. een verplichte markering op en aantal andere plastic wegwerpproducten;
  3. introductie van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor nog een aantal producten.

De eerste verboden zijn op 3 juli 2021 ingegaan: borden, bestek, rietjes, roerstaafjes, ballonstokjes en piepschuimen voedsel- en drankverpakkingen en bekers zijn verleden tijd. Het kinderfeestje voor je jongste spruit gaat er echt anders uitzien (op afvalgebied dan). En als je dat aan je kroost wilt gaan uitleggen, moet je wel eerst goed hun oren schoonmaken, maar dan weer niet met een wattenstaafje, want die is ook verboden.

Bij een verbod op een bepaald product hoef je als consument niet na te denken. Het is er gewoon niet meer. Bij de verplichte markering is dat anders: op drinkbekers, verpakkingen van hygiënische producten en van tabaksproducten met een filter moet met ingang van 2022 vermeld staan dat het product kunststof bevat.

Nog een jaar later gaat de producentenverantwoordelijkheid in. De producent (en via het product waarschijnlijk ook de consument) betaalt mee aan het inzamelen van afval en het opruimen van zwerfafval. Het gaat dan om zakjes en wikkels, drinkbekers, 1-persoons voedselverpakkingen en tabaksproducten met filter.

Samen met de invoering van statiegeld op kleine plastic drinkflesje komt de plasticvrije wereld weer een stapje dichterbij.

Wil je als consument weten wanneer jouw favoriete plastic wegwerpproduct niet meer te krijgen is, kijk dan op de beslisboom Single Use Plastics.