Op 8 februari is Noa Heppener bij Facet begonnen aan haar afstudeeronderzoek. Zij studeert ondernemerschap en retail management aan de Fontys hogeschool. Deze 23-jarige student is graag creatief bezig en heeft een stem als een nachtegaal. Met haar social skills is zij aan de slag gegaan voor Facet op het gebied van online communicatie. Voordat haar afstudeeronderzoek is afgerond, zit ze met ons samen om te praten over haar ervaringen bij Facet.

Dag Noa, wat leuk dat je nog met mij samen wil zitten voor dit interview zo vlak voor je jouw afstudeeronderzoek in moet leveren. Laten we bij het begin beginnen: Hoe ben je bij Facet begonnen?

Fontys heeft een lijst van beschikbare bedrijven voor afstudeeronderzoeken. Ik ben hier gaan kijken, op zoek naar een ‘duurzame stage’. In die lijst stond Facet aangegeven als duurzaam adviesbureau. Vanaf het moment dat ik Facet zag staan is het heel snel gegaan. Een mail, twee gesprekken en binnen no-time was ik aan de slag.

Waarom was je op zoek naar een duurzame stage?

Duurzaamheid is voor mij heel belangrijk. Ik heb niet per se een favoriet thema zoals de energietransitie of klimaatadaptatie. Het is voor mij absurd om te zien hoe sommige mensen totaal niet stilstaan bij wat ze wegnemen van de aarde. Dat is iets waar ik me mijn hele leven al mee bezig hou. Ik wil bijdragen aan het bewust maken van mensen, dat is pure intrinsieke motivatie. Ik ben ook bij mezelf begonnen. Zo ben ik vegetarisch, scheid ik mijn afval en doe ik veel andere kleine dingen. Ik vind het fijn om op die manier ook zelf iets bij te dragen. Daarom was ik ook zo blij dat ik bij Facet binnen kwam, op die manier kon ik op een andere manier bijdragen. Namelijk andere mensen bereiken en betrekken.

Waar heb je je binnen Facet mee bezig gehouden?

Ik heb een aantal online communicatie werkzaamheden uit handen genomen van Lenny. Daarnaast doe ik onderzoek naar de huidige online communicatie van Facet. Zo kijk ik naar wat Facet doet, wat de behoeften van de lezers zijn en welk productportfolio kunnen we het beste naar buiten brengen. Met als hamvraag; hoe vergroten we de naamsbekendheid van Facet?

Toen ik bij Facet binnenkwam op 8 februari zaten we midden in de corona lockdown. Die start ging daardoor wel moeizaam, net zoals mijn hele studiejaar. Omdat alles online is kan je geen band opbouwen met je docenten of medestudenten. Het fijne aan Facet was dat, zelfs al heb ik niet iedereen in persoon kunnen zien, ze allemaal heel aardig en toegankelijk waren. Ook was iedereen altijd bereid om me te helpen, met mijn werkzaamheden voor het bedrijf en ook voor mijn afstudeeronderzoek.

In coronatijd is het inderdaad lastig om connecties te maken. Hoe ging jouw samenwerking met de collega’s binnen Facet?

Zoals ik al zei was het een extra uitdaging omdat vrijwel alles digitaal is verlopen. Ik moest mijn werkzaamheden oppakken en als je thuis werkt is het toch lastiger om iemand om hulp te vragen. Zeker omdat iedereen binnen Facet zelfstandig en projectmatig werkt en ik nog niet iedereen kende. Facet is een platte organisatie waarbij het hele team een gedeelde verantwoordelijkheid draagt, Peter Derksen heeft hier een mooi artikel over geschreven. Zelfstandig werken is hiervoor heel belangrijk en dat bleek voor mij ook een belangrijk leerpunt.

Lenny en Peter waren erg behulpzaam en met vragen kon ik altijd bij ze terecht. Zo hadden Lenny en ik een wekelijks overleg om mijn werkzaamheden en de voortgang van mijn onderzoek te bespreken. Ik waardeer de hulp en begeleiding die ik van haar heb gekregen.

Ook alle andere collega’s daarnaast, met een vraag kon ik bij iedereen aankloppen. De sfeer binnen facet is zeer toegankelijk en collegiaal, iedereen werkt zelfstandig maar er is geen twijfel dat het een hecht team is.

Lenny is echt een top stagecoördinator!

Hoe ging het combineren van de werkzaamheden bij Facet met jouw onderzoek?

Mijn werkzaamheden sloten gedeeltelijk aan op mijn onderzoek. Ik heb een klantonderzoek en een SEO onderzoek gedaan voor Facet. Deze resultaten komen beide terug in mijn onderzoek. In het begin had ik wel moeite met het combineren, ook omdat het allemaal digitaal ging. Ik werkte 24 uur en dat ging heel goed, maar het thuiskomen om vervolgens verder te werken aan mijn onderzoek was niet zo makkelijk. Wat dat betreft was het heel fijn dat ik bepaalde stukken uit mijn onderzoek ook als opdracht voor Facet uit kon voeren, op die manier kon ik dat goed combineren.

Op 4 juni neem jij afscheid van Facet. Hoe kijk je nu terug op jouw tijd bij ons adviesbureau?

Het was een hele leuke en leerzame tijd. Ik heb veel geleerd op het gebied van zelfstandig werken. Zo kan ik nu veel beter plannen en deadlines stellen, mijn organisatievaardigheden zijn echt vooruitgegaan. Ook is mijn schrijfstijl een stukje professioneler geworden. Inhoudelijk heb ik meer geleerd over SEO; hoe je betere content krijgt en je meer bezoekers trekt.

Maar vooral was het een hele leuke tijd, met top collega’s en toffe opdrachten!

Wat ga je hierna doen?

Ik ga genieten van mijn zomervakantie, haha! Dan in september nog een half jaartje studeren en als alles goed verloopt, dan ben ik in januari klaar met mijn opleiding. Dan heb ik mijn associate degree in mijn zak. Wat ik daarna wil gaan doen, ik heb geen idee. Misschien nog een tijdje werken in de horeca en dan een paar maanden rondreizen in het buitenland. Het lijkt me heel tof om wat meer van de wereld te gaan zien voordat ik aan mijn carrière ga starten.

We willen Noa hartelijk bedanken voor al haar inzet de afgelopen maanden. Wil je meer te weten komen over Noa’s afstudeeronderzoek en de communicatieprojecten van Facet, neem dan contact met ons op info@facetadvies.nl