Maak afval scheiden onderdeel van het inburgeringstraject

Vanaf januari 2022 hebben­ gemeenten een belangrijke rol in het aanbieden van inburgeringscursussen op maat aan nieuwkomers met een inburgeringsplicht. Dit biedt gemeenten de kans om naast wettelijke onderdelen, zoals taal, ook in het traject op te nemen hoe afval ingezameld wordt. Afval scheiden gebeurt in iedere gemeente op een andere manier. Voor nieuwkomers met een taalbarrière kan dat een enorme uitdaging zijn.

Workshop ‘Afval Wijs’ voor statushouders
Weet jij waar het chipszakje thuishoort? En wist je dat piepschuim niet bij plastic mag? Afval scheiden is niet altijd makkelijk en wijzigingen in het afvalbeleid zijn moeilijk te volgen. Zeker als je nieuw bent in Nederland en de taal niet spreekt. Met de workshop ‘Afval Wijs’ leren statushouders alles over recyclen, het inzamelen en de waarde van grondstoffen. Wij nemen de statushouders mee op afvalsafari naar de milieustraat en kringloopwinkel. En natuurlijk laten we ze kennismaken met de ‘taal van afval’, die bestaat uit veel verschillende symbolen. Wist je dat er voor plastic alleen al meer dan drie verschillende symbolen zijn? Ook het op de juiste manier aanbieden van afval in de wijk, het voorkomen van het plaatsen van extra afval buiten de container en het vinden van informatie via de afval-app en gemeentelijke afvalpagina komen aan bod.

Deze workshop in jouw gemeente?
Als Facet bieden wij oplossingen aan om de wereld van morgen écht duurzamer te maken. De workshop ‘Afval Wijs’ is daar een voorbeeld van. Wij gaan graag het gesprek aan over hoe we de workshop kunnen toespitsen op uw gemeente. Interesse? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken op 06 27 32 28 42 of mail naar info@facetadvies.nl.