Afgelopen week hebben vier van onze Facetters hun kookkunsten laten zien door hun favoriete vegetarische gerechten te delen op onze social media. Vandaag kijken we terug op de ervaringen van onze ‘chefs’ en delen we voor ieder gerecht het recept, zodat ook jij lekker makkelijk mee kan koken. Voor de echte liefhebbers hebben we nog twee heerlijke bonusrecepten toegevoegd aan het receptenboekje.

Deze hele week van 8 t.e.m. 14 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees. Net als vorig jaar hebben de vegetarische Facetters hun vleesetende collega’s lief aangekeken en hun gevraagd hun steentje bijgedragen door in deze week vegetarisch te eten. Vorig jaar hebben zij samen met hun gezin 16 kilo vlees minder gegeten en bespaarden zo 2.730 liter water en het CO2-equivalent van 1.596 km autorijden, een rit van Eindhoven tot Rome! Dit jaar staat de teller (zonder het gezin mee te tellen) op 7 kilo minder vlees, 909 liter minder water en 711 km minder autorijden, en dat is omgerekend minder CO2-equivalenten!

Vorig jaar heeft Facet in de Week Zonder Vlees een receptenboekje van het héle team met jullie gedeeld. Dit jaar hebben we er een schepje bovenop gedaan: niet alleen een receptenboekje, maar van maandag tot en met donderdag heuse receptenvideo’s op onze social mediapagina’s. Dit maakt het volgen van de recepten nóg makkelijker en ook echt leuker!. Collega’s Aico en Madeleine figureerden deze week als chefs in hun eigen kookvideo. Ze hebben hun uiterste best gedaan iets moois voor jullie klaar te zetten. Hieronder vertellen ze over hun recept en hun ervaringen rondom vegetarisch eten.

Noortje beet op maandag het spits af met haar recept voor tomatensoep met bruschetta. “Een hapje Italië in tijden van lockdown”, noemde ze het. “Ik ben nu al 4 jaar vegetarisch en voor die tijd was ik er niet zo mee bezig. In mijn tienerjaren heb ik het een aantal keren geprobeerd maar elke woensdag was het frietdag, en daar hoorde dan wel een frikandel bij. Tot ik een aantal jaar geleden het boek Sapiens van Yuval Noah Harari las. In dit boek werd het me pas echt duidelijk hoe wij als mens diersoorten als de kip, de koe en het varken zijn gaan zien: als product in plaats van het levende wezen dat ze zijn. Ik raad iedereen aan om dit boek te lezen en als je dan toch aan het lezen bent, ga dan vooral verder met ‘Ooit aten we dieren’ van Roanne van Voorst, ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ van Jelmer Mommer; en ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn.’’

Onze tweede chef van de week was collega Aico, die stap voor stap een prachtige spaghetti in tomaten-wortelsaus met feta maakte. “Een erg lekker en heel eenvoudig recept. Hét favoriete gerecht van mijn kinderen!” We vroegen aan Aico wat hij van vegetarisch eten vindt en zei het volgende: “Het vetrekpunt voor koken is dat het lekker moet zijn…. Recepten zonder vlees zijn dat over het algemeen ook. Ik ben zelf niet zo van de vleesvervangers, zo pak ik ook liever een frisje dan alcoholvrij bier. Ik zoek dan eerder naar alternatieven in andere producten. Bij mijn zoektocht naar lekkere gerechten komen heel vaak vegetarische recepten naar boven en dan mis ik het vlees totaal niet. Wij eten dan ook minimaal drie keer per week vegetarisch en ik zou het niet anders willen.”

Op woensdag was het de beurt aan Madeleine met haar recept voor ‘kliekjescurry’; een echte aanrader als je overgebleven groenten in de koelkast hebt liggen! “Het is gezond, duurzaam én lekker! Wat wil je nog meer?”, zei ze over het recept. Ook Madeleine gaf haar blik op hoe de Week Zonder Vlees is verlopen: “Hoe heb ik de vegetarische week ervaren als moeder van drie kinderen en een man met voorliefde voor vlees? Ik zal eerlijk zijn, ik heb niet de hele week blije gezichten aan tafel gehad. Daarentegen hebben we wel een aantal winnende nieuwe vegetarische gerechten ontdekt die zeker vaker op de menu kaart komen. En daar draait het om! De Week Zonder Vlees heeft ons verrassende en smakelijk eten gebracht. En dat is inspiratie om lekker vegetarisch te blijven experimenteren én we hebben binnen het gezin afgesproken om een dag extra zonder vlees te eten en minder vlees op de overige dagen. Weer een stapje dichter bij een duurzame levensstijl en we nemen onze kinderen daarin mee.”

Last but not least speelde collega Noa op donderdag de chef van de dag en deelde ze haar recept voor romige wortelsoep. “Ik koop altijd een grote zak wortels, omdat dit goedkoper uit komt. Daardoor heb wel ik altijd te veel wortels in mijn koelkast liggen. Dit recept is niet alleen superlekker, maar zorgt er dus ook voor dat ik door mijn overvloed aan wortels heen kom.”, aldus Noa. We vroegen haar om haar mening over vegetarisch eten en wat ze vond van de Week Zonder Vlees: “Ik eet zelf 99% van de tijd vegetarisch dus ik vind het een geweldig initiatief. Sinds ik de stap heb gezet van dagelijks vlees eten, naar zo goed als geen vlees eten merk ik echt dat ik meer plezier ben gaan hebben in koken. Ik begin steeds meer recepten te leren en zelfs met vleesvervangers als tofu (die naar mijn mening zonder goede bereiding naar niks smaken) kan ik nu heerlijke recepten voor mijn vrienden op tafel zetten, ook als ze sceptisch zijn over vegetarisch of veganistisch eten. Ik raad echt iedereen aan om een paar keer per Week Zonder Vlees te eten. Al is het maar om een keer iets nieuws te proberen.”

Ben je geïnspireerd geraakt door de verhalen van onze collega’s en lijkt het je leuk een (of meerdere) van de recepten uit te proberen? Klik dan op de link om het Receptenboekje in pdf-vorm te downloaden en vindt naast de originele vier, nog twee extra recepten.