‘Ik gun iedereen zo’n warm bad’

Nieuw bij Facet is Inka Wijnands onze Officemanager. Ze noemt zichzelf een soort van Bob de Bouwer, die bezig is met het stroomlijnen van allerlei processen binnen de organisatie. De keuze voor Facet maakte ze heel bewust. ‘Hier kijken ze naar de mens. Naar wie jij bent en niet naar wat er op papier staat of wat je hebt meegemaakt. Ik gun iedereen zo’n warm bad!’ 

Wat is je eerste indruk van Facet?
‘Facet is meer dan een team. De sfeer die er hangt, is ontzettend warm. Iedereen helpt elkaar. Ik denk ’s ochtends ook niet “ik moet naar mijn werk”. Het is juist alsof ik er een extra familie bijgekregen heb waar ik naar toe mag. Wat ik zo mooi vind aan Facet is dat het een platte organisatie is. Samen werk je aan hetzelfde doel. Ik denk dat een omgeving als deze heel waardevol kan zijn voor je eigen ontwikkeling. Zeker voor starters, die kunnen daar hun hele carrière profijt van hebben. Ik gun iedereen zo’n warm bad, een fijne plek waar je je werk kunt doen. Bij Facet wordt er gekeken naar wie je bent als mens. Ongeacht wat je doet. Hier gaan ze uit van je kracht, niet naar wat er op papier staat.’

Je noemt jezelf een soort van Bob de Bouwer. Wat moet ik me daar bij voorstellen?
‘Als mensen contact met Facet opnemen, krijgen ze mij aan de lijn. Dat kan over van alles en nog wat gaan. Informatie over één van onze diensten of wat we nog meer kunnen doen of gewoon om even te sparren. Ik kijk dan met wie de klant het beste een gesprek kan hebben. Daarnaast ben ik de spil binnen de organisatie oftewel de support in de breedste zin van het woord. Alle lijntjes komen bij mij samen. Van het inrichten van de business software tot het invoeren van offertes en projecten en het ondersteunen van collega’s die, naast inhoudelijke projecten ook, bezig zijn met HRM, Strategie, Financiën, Projecten, Marketing en Sales. Ik vind het heel leuk dat ik zo divers bezig kan zijn en dat mijn collega’s me nu al zo goed weten te vinden. Natuurlijk moet ik na een paar weken werken bij Facet ook nog mijn eigen draai vinden. Ik ben aan het kijken hoe ik mijn rol het beste kan invullen. Belangrijk daarbij is dat ik het leuk vind wat ik doe. Samen kijken we naar de mogelijkheden.’

Hoe ben je bij Facet terechtgekomen?
‘Hiervoor heb ik ruim 10,5 jaar voor de Vencomatic Group gewerkt. Een organisatie die duurzame pluimvee oplossingen biedt om o.a. het milieu zo gering mogelijk te belasten. Dierenwelzijn hebben zij hoog in het vaandel staan. Ik ben begonnen als HR medewerker en heb daarna de switch gemaakt naar Senior Managementassistent. Ook ben ik daar Projectcoördinator geweest voor het Europees subsidieproject Dutch Future Egg wat we samen met zeven andere consortiumpartners hebben aangevraagd. Verder heb ik ook nog de rollen van Preventiemedewerker en Privacy Officer vervuld. Vanuit Vencomatic Group ben ik een tijdje gedetacheerd geweest aan het Kempisch Ondernemers Platform (KOP). Daar ken ik Tommie Valkenburg van, de eigenaar van Facet. Een aantal jaren geleden ben ik al eens gaan meelopen met de mensen van Facet toen ze nog in de Genneper Parken gehuisvest waren. Na de verhalen van de Facetters was ik enthousiast. Mijn man zei dat ik met een twinkeling in mijn ogen thuis kwam. En dat zegt hij nu weer.’

Waarom heb je jaren geleden niet de stap gezet om bij Facet te gaan werken?
‘Het was nog niet het juiste moment voor mijn gevoel. In de loop van 2019 is het Loeys-Dietz Syndroom bij mij en mijn oudste dochter gediagnosticeerd. En door één van de onderzoeken die ik destijds heb gehad werd er bij toeval een hersentumor bij mij ontdekt. Dat zette de boel behoorlijk op z’n kop. De tumor is gelukkig succesvol weggehaald, maar het zette me wel aan het denken. “Wat wil ik nu eigenlijk echt met mijn leven? Waar krijg ik energie van?” En toen dacht ik weer aan die snuffeldag bij Facet van een paar jaar geleden. Aan het fijne gevoel wat ik daar aan overgehouden had. Ondanks de angst om een sprong in het diepe te maken, was mijn drive om te doen wat ik graag wil doen groter. Ik ben opnieuw met Tommie in contact gekomen en zo is het balletje gaan rollen en zit ik nu hier. Ik heb medisch best wel een rugzak. Maar het bijzondere is dat ze hier bij Facet dus echt kijken naar wie je bent en niet naar of je wel of niet een aandoening hebt.’

Hoe gaat het nu met je?
‘Het gaat heel goed! Ik vind het prettig dat ik bij Facet de mogelijkheid heb om zelf mijn dagen in te delen. Zo werk ik nu in de ochtend op kantoor en ga tussen de middag naar huis. Ik laat dan eerst even mijn hond uit voordat ik weer verder ga met werken. Het fijne van thuiswerken vind ik dat ik mij ook even in stilte kan focussen op bepaalde werkzaamheden. Tijdens de KOP periode moesten we in het begin wel lachen dat mijn hond ook Tommie heet. Als ik dan tijdens een telefoongesprek met Tommie Valkenburg riep “Tommie stil” waren ze ineens allebei stil.

Wat doe je in je vrije tijd?
‘Als gezin zijn wij groot DAF verzamelaar. Samen met mijn man en nog iemand anders organiseer ik de jaarlijkse DAF verzamelbeurs. Daarnaast vind ik het fijn om met vriendinnen bij te kletsen onder het genot van een kopje thee en met het gezin uitstapjes te maken en te reizen. De afgelopen jaren heb ik ook de opleiding systemisch werken en coachen en rouwbegeleiding gedaan. Ik vind het leuk om mezelf te blijven ontwikkelen. Een andere “hobby” van mij is dat ik bestuurslid ben van de Contactgroep Marfan Nederland. Het marfansyndroom is net als het Loeys-Dietz Syndroom een genetische aandoening aan het bindweefsel waarbij de symptomen veel overeenkomsten hebben. Op 8 april a.s. mag ik tijdens het Congres Nederlands Netwerk Marfan en aanverwante bindweefselaandoeningen in het Maastricht UMC+ mijn verhaal vertellen. Dat vind ik best wel spannend maar ik wil het doen. Er moet meer aandacht voor deze bindweefselaandoeningen komen binnen de medici. Ook vind ik het belangrijk dat mensen die een aandoening hebben zich niet langer hoeven te schamen. Met het delen van mijn verhaal wil ik bijdragen aan het doorbreken van het sigma rondom “ziek” zijn. Er zijn bedrijven, net als Facet, die jou zien als mens en niet als patiënt.’