Burgerparticipatie is belangrijker dan ooit, zelfs in tijden van corona. Zeker nu de gesprekken gaan over belangrijke thema’s, zoals de energie- en materialentransitie, is het cruciaal om vroegtijdig in te zetten op het creëren van draagvlak. Het zijn onderwerpen die voor gemeenten veelal vanzelfsprekend zijn, maar inwoners nog het hoofd te boven gaan. Facet heeft hiervoor een effectieve oplossing gevonden!

De afgelopen tijd hebben wij niet stilgezeten en na een hoop brainstormen en organiseren, kunnen wij met veel plezier aankondigen dat ons Klimaat reisbureau een officiële doorstart gaat maken!

Wat is het Klimaat reisbureau?

Een ervaring maakt indruk, een ervaring blijft hangen, een ervaring maakt bekend. Het Klimaat reisbureau biedt daarom vernieuwende excursies en unieke expedities voor inwoners om kennis te maken met verschillende duurzaamheidsthema’s. Laat inwoners op een laagdrempelige manier zien voor welke uitdagingen jouw gemeente staat of geef ze inzicht in welke mogelijkheden en oplossingen er al zijn op het gebied van duurzaamheid. Zo zorgt het Klimaat reisbureau voor bewustwording en draagvlak.

Facet is in staat de excursies volledig coronaproof aan te bieden. Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en geven zelfs de mogelijkheid om een excursie bij te wonen zonder het huis te verlaten.  

Waarom het Klimaat reisbureau?

Om de klimaatdoelstellingen te behalen zullen er veranderingen moeten plaatsvinden. En verandering is eng. Veel van deze angst komt voort uit de onwetendheid; ‘wat gaat er gebeuren met mijn elektriciteitsrekening?’ ‘Waarom moet ik mijn afval gaan verminderen?’ ‘Wat is een biogasvergister en gaat dat niet stinken?’ Het zijn allemaal vragen die kunnen opspelen bij inwoners. De angst voor het onbekende is een menselijk kenmerk (bron: Verken je geest). Deze vorm van indirecte weerstand kan worden verminderd door vroegtijdig en eenduidig met inwoners te communiceren.

Uit de praktijk blijkt dat het bieden van een beleving de meest effectieve manier is om bewustwording te creëren. Door inwoners zelf te laten ervaren wat de gemeente al doet of wat de mogelijkheden zijn, is de kans op impact des te groter. Het overbrugt ook de afstand tussen gemeente en inwoners, toont inzet en geeft vertrouwen. Of het nu gaat om een excursie naar een windpark of een bezoek aan een waterstoftankstation, alles is mogelijk. Deze ‘oplossingen’ brengen ons naar de toekomst; door mensen hiermee bekend te maken, brengen wij de toekomst dichterbij.

Juist in deze tijd waarin participatie cruciaal is en betrokkenheid de kartrekker vormt, biedt het Klimaat reisbureau dé oplossing. Benieuwd naar de mogelijkheden? Informeer dan bij Facet via info@facetadvies.nl