In het nieuws lezen we vaak over klimaatverandering en de noodzaak om over te stappen op duurzame energie. Nederland wil namelijk in 2030 49% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990, en volledig klimaatneutraal zijn in 2050. Om deze doelen te behalen is het noodzakelijk dat er een landelijke overstap plaatsvindt van aardgas naar duurzame energie. Voor een gemeente is dit een groot vraagstuk. Want welke vormen van duurzame energie passen het beste bij de gemeente? Hoe wordt die energie dan opgewekt? En wat zijn de effecten voor mijn inwoners? Om deze vragen te beantwoorden is het belangrijk om van elkaar te leren en introduceert Facet: De Klimaatexpedities.

De oplossing: Klimaatexpedities

Gemeenten staan dus voor een belangrijke beslissing: hoe gaan zij deze duurzame energie in eigen regio opwekken? Om het besluitvormingsproces te ondersteunen en raadsleden een beter beeld te geven van wat de mogelijkheden zijn, heeft Facet een tweetal klimaatexpedities georganiseerd. Klimaatexpedities waarbij de gemeenteraad eropuit trekt en leert van de ‘best practices’ in de buurt. We halen ze uit de theorie en brengen de energieoplossingen in de praktijk. Door inzet van deze expedities wordt er op een informele manier kennis gemaakt met de energieoplossingen van de toekomst.

De expedities voor deze twee klimaatexpedities focusten op thema’s als waterstof, aquathermie, biogas en zonne-energie met lokale opslag. Zo werd er een bezoek gebracht aan zonnepark Altweerterheide, waar de raadsleden een rondleiding kregen door de zonnepanelen en al hun vragen konden stellen over de plaatselijke batterij die de nodige energie lokaal opslaat. Er werden presentaties verzorgd over aquathermie en met scheikundige proeven werd o.a. de werking van waterstof gedemonstreerd. De biogasinstallatie in Sterksel werd bezocht en ook bij Windpark Neer heeft de raad met eigen ogen een windmolen van dichtbij kunnen ervaren.

Deze klimaatexpedities hebben vooral het doel te inspireren en te laten zien hoe het anders kan. Zo kan iedereen voor zichzelf ervaren hoe de overstap naar duurzame energie eruit kan zien.

Binnenkort vertellen we je graag meer over de effecten die ze hebben op de houding van de deelnemers. Houd dus onze LinkedIn pagina en website goed in de gaten!

Ben je na het lezen van dit bericht enthousiast geworden en wil je graag zelf op expeditie? Dat kan! Neem dan contact op met Facet via info@facetadvies.nl.