Natuurinclusief bouwen en verbouwen biedt kansen om dorpen en steden te creëren die gezond en aantrekkelijk zijn voor iedereen (mensen, dieren en planten dus)! Naast het feit dat het goed is voor mens en natuur levert het investeren in groene kwaliteit nog veel meer op. Zo kunnen planten zorgen voor verkoeling in de zomertijd en verbeteren ze de luchtkwaliteit. En krijgen onder andere vogels als de huismus, gierzwaluw, merel en dwergvleermuis meer ruimte om te leven. Dit helpt met het verspreiden van de biodiversiteit, één van de belangrijkste factoren in de gezondheid van het ecosysteem. In het kennisartikel van Dide over een toekomstbestendige leefomgeving door vergroening lees je alles over de voordelen van groen.

De manier dan men het landschap vormgeeft heeft invloed op wat er gebeurd met de planten en dieren die in dat gebied leven, maar ook op het klimaat van de stad of het dorp. Nog niet zo lang geleden was er weinig overlapping tussen stedenbouw en natuurbescherming. De twee leken elkaar enkel in de weg te zitten, omdat verstedelijking bijdraagt aan de vermindering van de biodiversiteit. Natuurinclusief bouwen biedt een oplossing voor de ruimtelijke ontwikkeling binnen gemeenten, maar ook ieder individu kan zelf al een bijdrage leveren.

Start met het vergroenen van je tuin!

Een manier om een begin te maken aan de vergroening van je tuin is door tegels te vervangen door planten en struiken, wat meerdere voordelen met zich meebrengt. Zo kan het regenwater in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. En als het écht hard regent veroorzaakt het ook nog eens minder wateroverlast. Ook in de zomer zijn de planten niet alleen mooi, maar zorgen ze ook voor verkoeling. Daarmee creëer je een soort natuurlijke airco! Naast deze voordelen geef je op deze manier natuurlijk ook meer ruimte voor het uitbreiden van de biodiversiteit. En wie wilt er nou niet de vogeltjes horen fluiten ’s zomers of vlinders door hun tuin zien vliegen?

Als inwoner of gemeente aan de slag met het creëren van een natuurinclusieve omgeving? Doe de check op checklistgroenbouwen.nl voor advies op maat of neem gerust contact op met één van onze adviseurs.