Een eenvoudige manier om geld te besparen en tegelijk zelf bij te dragen aan het tegengaan van de opwarming van de aarde is om zuinig(er) om te gaan met energie. Immers wat je niet gebuikt, hoeft ook niet te worden gemaakt! Hoe klein de bijdrage ook is, als iedereen meedoet maken we toch impact. Want door zelf te beginnen, enthousiasmeer je anderen en komt er een beweging op gang. Een beweging die hard nodig is om de grootschalige, systeem overstijgende en radicale veranderingen aan te zwengelen die nodig zijn om klimaatverandering beheersbaar te houden.
Het is niet altijd nodig om forse bedragen uit te geven om toch een stuk zuiniger met energie om te gaan. Het zijn namelijk al de kleine en simpele aanpassingen waarmee we samen een verschil kunnen maken. Daarom zet Facet graag haar top 5 energie bespaartips op een rijtje in hoop jou weer te kunnen inspireren!
- Vervang lampen naar LED. Een tip die je vast vaker voorbij hebt zien komen. Maar wist je ook dat een ledlamp maar liefst 90% zuiniger is dan gloeilamp? Door jouw gloeilampen of halogeenlampen te vervangen met LED licht bespaar je dus flink op verlichting.
- Voorkom sluipverbruik. Belangrijk om bewust te zijn dat sommige apparaten nog steeds energie verbruiken terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan. Zet de apparaten daarom uit met de ‘aan/uit’-knop, trek de stekker eruit of gebruik bij meerdere apparaten een stekkerdoos met schakelaar.
- Zet de verwarming lager of uit als het niet nodig is. Als je slaapt of niet thuis bent hoeft de verwarming niet aan. Met een trui of met een dekentje op de bank kan de verwarming ook makkelijk een graadje lager. Facet doet zelf ieder jaar mee aan de Warmetruiendag! Komend jaar zal dit plaatsvinden op 5 februari. Kijk voor meer informatie hierover op warmetruiendag.nl
- Zet de keteltemperatuur van de centrale verwarming lager. De meeste ketels zijn standaard ingesteld op een hoge temperatuur. Dit is vaak niet nodig; door deze lager in te stellen brandt de ketel efficiënter door een lagere retourtemperatuur waardoor minder gas nodig is (bron: Consumentenbond).
- Bespaar onder de douche: Douche korter door een douchetimer in te stellen of door een selectie van jouw favoriete muzieknummers te maken. Gebruik minder water met een waterbesparende douchekop of grijp eens wat vaker terug op de oude vertrouwde washand en wasbak.
Heb je zelf nog goede tips? Jouw input is altijd welkom. Neem gerust contact op via info@facetadvies.nl
