Rob van Bussel is de oprichter en eigenaar van VB+ Vastgoedmanagement (hierna: VB+), een adviesbureau op het gebied van vastgoed- en assetmanagement.

Rob heeft bouwkunde gestudeerd en is daarna bij de gemeente Venlo aan de slag gegaan. Na zijn tijd bij Venlo heeft hij een aantal jaar bij een bouwmanagementbureau gewerkt en is voor zichzelf begonnen. Momenteel telt VB+ 15 medewerkers, die zich met diverse duurzame projecten bezighouden. Vandaag gaan wij gesprek met Rob.

Goedemiddag Rob, wat fijn dat we elkaar vandaag kunnen spreken. Kun je ons wat vertellen over VB+?

Natuurlijk! VB+ is een adviesbureau dat zich richt op twee thema’s: aan de ene kant projectmanagement en aan de andere kant assetmanagement. We kenmerken ons door onze transparante en eerlijke communicatie en we verdiepen ons altijd in de klant; dat hoort gewoon bij het nieuwe denken binnen het vastgoed. Ook houden we ons nadrukkelijk bezig met innovaties en werken daartoe dan ook samen met verschillende partners, waaronder Facet.

Jullie merkbelofte is: creating great environments. Wat betekent dat precies?

Creating great environments doen we zowel intern als extern. Extern door heel goed te kijken naar de omgeving van onze opdrachtgevers en heel goed mee te denken met onze opdrachtgevers. Waar heeft een schoolomgeving behoefte aan? Of waar heeft een zorgomgeving behoefte aan? Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een duurzaam schoolgebouw of aan het voorkomen van een knipperend licht in een hospice. Intern is het uiteraard ook heel belangrijk om een goede werkomgeving te creëren. Een plek waar iedereen zich op zijn gemak voelt, durft te zeggen wat hij/zij voelt en waar de sfeer goed is.

Zou je zeggen dat teamwork belangrijk voor je is?

Jazeker, teamwork is een van onze kernwaarden. We hebben een erg divers team, met leeftijden van 23 tot in de 50 en bijna evenveel vrouwen als mannen. Dat gaat heel goed samen, iedereen werkt fijn samen en de sfeer is geweldig. Tijdens de corona-uitbraak wilden we de teamspirit waarborgen en daar hebben we dan ook extra energie ingestopt. Zo hebben we onze vrijdagmiddagborrel omgetoverd in een digitale teambuildingactiviteit en ons maandelijks overleg is veranderd in wekelijks overleg.

Teamwork is een van onze kernwaarden en kennisdelen met elkaar staat daarin centraal. En dat is eigenlijk heel logisch; we zijn een adviesbureau, het enige dat we verkopen is onze kennis. Dus de kennis en kunde moet op orde zijn. We zijn met veel mensen en met kennisdelen wordt het geheel sterker dan de som der delen. Dat is ook een van de redenen dat ik workshops ben gaan geven aan vastgoedregie-organisaties en overheidspartijen (gemeente, zorg, onderwijs); ik deel nu eenmaal graag mijn kennis met andere partijen.

Duurzaamheid is een steeds prominenter onderwerp, ook in het vastgoed. Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou en hoe komt dat terug in je werkzaamheden?

Ik ben mettertijd steeds meer gaan geloven in het belang van duurzaamheid. We geven deze wereld door aan de generatie na ons en we hebben gezien dat als we niks doen, het helemaal fout gaat. Daarom denk ik dat het belangrijk is dat we daarnaar handelen, ik kan er dan ook niet tegen als de term duurzaam wordt misbruikt voor commerciële doeleinden (greenwashing). In ons werk zijn we er regelmatig mee bezig, deels door de wetgevingen die door het Rijk worden opgelegd en deels doordat onze opdrachtgevers er steeds meer mee bezig zijn. Ik denk dat er een maatschappelijke beweging moet plaatsvinden om veranderingen op hoger niveau te stimuleren. De overheid kan wel faciliteren, maar de vraag moet uit de maatschappij komen. Hier ligt ook een verantwoordelijkheid bij de bedrijven, wij hebben ook een maatschappelijke verplichting.

Heb je een goed voorbeeld van een van je opdrachtgevers die met duurzaamheid bezig zijn?

We hebben onlangs het project “Het Duurzaamste Brouwhuis van Europa” uitgevoerd bij de Gulpener bierbrouwerij, dat is een mooi voorbeeld van een van onze duurzame opdrachten. Deze brouwerij heeft zich verduurzaamd tot in de haarvaten van het brouwproces. Al hun ingrediënten, ook die voor in hun proeflokaal komen uit de regio. Sinds 2015 zijn wij de vaste partner binnen alle projecten van Gulpener. Zo regelen wij het projectmanagement, procesmanagement en meer. Het is erg leuk om met zo’n gepassioneerde opdrachtgever samen te werken en ook zeker omdat het een niche project is waar we eigenlijk vooraf nog weinig kennis van hadden. Zo heb ik met brouwers aan tafel gezeten waar ik enorm veel van geleerd heb en ik vind het leuk om met gepassioneerde mensen samen te werken.

De overheid komt telkens met nieuwe wetgeving omtrent duurzaamheid. Beperken die jullie werkzaamheden of zie jij daar juist nieuwe kansen in?

Al die nieuwe wetgeving is op zich wel een uitdaging, het blijft namelijk tijd kosten maar we willen nu eenmaal vooroplopen in duurzaamheid. Op vlakken die voor ons minder bekend zijn, werken we graag met partners om zo van hen te leren. Het biedt ons vooral veel kansen en dat maakt ook alle tijd de moeite waard. Steeds meer partijen voelen de druk om te verduurzamen en binnenkort kan heel de markt er niet meer omheen. Ik hoop alleen niet dat we dan in een markt terecht komen waar elke partij de goedkoopst mogelijke optie kiest boven de meest duurzame optie puur om alleen te voldoen aan de wetgeving. Er zal ongetwijfeld een markt ontstaan in goedkope massa producten die weliswaar voldoen aan de wetgeving maar zonder de juiste motivaties. Ik wil aan tafel zitten met partijen die oprecht de juiste dingen willen doen.

Hoe gaat jullie samenwerking met de verschillende gemeenten?

We werken veel samen met gemeenten, zij zijn bij vrijwel elk vastgoedproject een belangrijke stakeholder. Ook zijn zij voor bepaalde opdrachten onze opdrachtgever, dus we staan zeker in goed contact met verschillende gemeenten. Wat we nu wel merken is dat ze het heel druk hebben. Corona heeft voor hen natuurlijk ook voor veel extra werk gezorgd waardoor ze nu wel vertragingen oplopen. Zeker met een thema als duurzaamheid is dat erg vervelend. Ik heb zelf ook bij gemeente Venlo gewerkt en wat ik daar merkte is dat de organisatie vaak wel verbeterd kan worden.

Wat bedoel je daar precies mee?

Gemeenten zijn heel erg in hokjes georganiseerd, dat heb ik zelf ook ervaren. Ambtenaren hebben weinig invloed buiten “het hokje” en de integrale aanpak mist daardoor. Ook op het gebied van duurzaamheid is dit een belangrijk knelpunt want het vereist een structurele verandering. Het zit hem vaak niet in de mentaliteit van de ambtenaren, meer in de organisatie van de gemeente. VB+ houdt zich ook heel erg bezig met vastgoedregie-organisatie. Dus als er een afdeling vastgoed is dan helpen wij met vragen als “Hoe organiseer ik alles? Heb ik alles geregeld? En wat kan beter?”. Zo werken we bij gemeente Leeuwarden en dan proef je de motivatie heel sterk. Ook het maatschappelijke belang weegt duidelijk mee en dat is fijn bij een gemeente. Dat het niet alleen om de centjes draait, maar meer om het gemeenschappelijk belang en duurzaamheid.

Hoe zie jij je bedrijf over 5 à 10 jaar?

Ik denk niet zozeer na over getallen, hoe groot ons bedrijf wordt dat maakt mij niets uit. Ik wil dat we bekend staan om onze hoogwaardige kwaliteit en dat we bekend staan als een prettige partij om mee samen te werken. Ik hoop dat we goed in de markt staan, nog steeds eerlijk, transparant en met duurzame relaties. Maar ook dat we bekend staan om innovatie, duurzaamheid en hoge kwaliteit.