Kennisdeling staat centraal bij Facet en dat is een boodschap die we actief willen blijven delen, want kennis is nou eenmaal ons beste goed. Veel mensen hebben echter geen tijd of zin om aan te sluiten bij een Webinar over de energietransitie of een wetenschappelijk artikel over het nationale potentieel van aquathermie te lezen. Stiekem zitten we veel liever lekker op de bank met een goed boek of een filmpje op Netflix. Gelukkig zijn er meerdere manieren om kennis te delen en helpt de media ons daar bij.
Relaxen en kennis opdoen kan tegenwoordig heel goed samen door de vele natuurdocumentaires op streamingsites en boeken zoals ‘Drawdown’, geschreven door Paul Hawken en ‘Ooit aten we vlees’ van Roanne van Voorst. Maar we zijn (volgens mij allemaal) wel een beetje klaar met de doemscenario’s en het horen hoe fout het allemaal wel niet gaat. Daarom zet ik hieronder mijn favoriete films en documentaires op een rijtje die je achterlaten met een goed en optimistisch gevoel, zodat we vol goede moed die klimaatcrisis aan kunnen pakken!
Kiss the ground - Netflix
Een optimistische documentaire over het potentieel van de bodem in de strijd tegen klimaatverandering. Verschillende boeren en beroemdheden delen hun ervaringen met duurzame landbouw en vertellen hoe zij een steentje bijdragen. Er wordt gekeken naar acties die wereldwijd plaatsvinden en we krijgen gesprekken met boeren die hun eigen manier van landbouw bedrijven hebben gevonden te zien. We gebruiken onze grond in Nederland intensief, maar dit hoeft geen probleem te zijn! Met prachtige beelden en inspirerende woorden van onder andere Woody Harrelson laat deze documentaire je zeker met een goed gevoel achter. Zie hier de trailer.


2040 – Climate Cleanup
De documentaire 2040 is gemaakt door Damon Gameau en stimuleert je om te dromen van de duurzame toekomst. Hoe zal 2040 eruit zien? De Australiër vraagt zich af hoe de wereld er later uit zal zien voor zijn dochter, om die vraag te beantwoorden trekt hij eropuit. De documentaire is gemaakt voor zowel jong als oud en prikkelt je gedachten over wat er allemaal wel niet mogelijk is. Samen met Paul Hawken (Project Drawdown) en Kate Raworth (Doughnut Economy) kijkt Damon naar bestaande klimaatoplossingen en hoe een duurzame toekomst eruit kan zien. Kijk de film op de website van Climate Cleanup. Zeker een aanrader als je creatief bent en graag droomt over hoe de toekomst eruit zal zien als we ons allemaal inzetten voor een betere wereld!
David Attenborough: A Life on Our Planet – Netflix
De bekendste documentairemaker Sir David Attenborough neemt je mee door zijn leven. De nu 94-jarige Brit vertelt over zijn eerste contact met de natuur en hoe het zijn leven heeft beïnvloed. Maar ook hoe wij de natuur hebben beïnvloed door de jaren heen. In A Life on Our Planet vertelt hij met een open blik en vanuit zijn eigen ervaringen wat er in een kleine eeuw allemaal gebeurd is. Naast de prachtige beelden van vroeger en de confronterende statistieken eindigt deze documentaire met een positieve boodschap: Attenborough’s blik op de toekomst. We hebben de technologieën al, nu moeten we ze nog gaan inzetten. Met een realistische boodschap laadt ook Sir David Attenborough je vol goede moed achter.


Down to Earth with Zac Efron – Netflix
Deze documentaire reeks gaat over compleet verschillende duurzame alternatieven over heel de wereld. Iedere aflevering neemt Zac Efron je mee naar een ander land. Als jij je afvraagt; waarom acteur Zac Efron? Ik heb geen flauw idee, maar hij doet het goed. Samen met zijn vriend Darin Olien reist hij de wereld over en kijken ze van energietechnieken in IJsland tot een imker in New York en een ecodorp in Costa Rica. Deze reeks laat je op een leuke en laagdrempelige manier zien wat er allemaal mogelijk is en waar wereldwijd op wordt ingezet. De trailer kun je hier bekijken.
Ik moedig echt iedereen aan deze shows te kijken. Het is niet alleen informatief, maar ook erg leuk en vaak mooi om te zien. Dus twijfel je nog over wat je vanavond gaat kijken? Probeer dan eens een van de bovenstaande documentaires.