De feestdagen komen er weer aan! Ondanks dat het dit jaar iets anders zal verlopen dan andere jaren, is het te verwachten dat je ook nu weer restjes eten zult overhouden. En die zijn uiteraard zonde om weg te gooien. Gelukkig kun je er met gemak en een beetje creativiteit voor zorgen dat ook jouw kerst verspillingsvrij is. Facet zet haar top 5 tips voor een duurzame kerst op een rijtje!

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak voor je kerstdiner of -brunch van tevoren een boodschappenlijstje zodat je snel en slim kunt winkelen. Schrijf de benodigde hoeveelheden van de ingrediënten op en voorkom zo dat je per ongeluk te veel inkoopt. Weet je van tevoren al dat je ingrediënten gaat overhouden? Kijk dan eens of je daar een nieuw recept uit kan halen.
  2. Serveer in rondes. Serveer je een meergangen diner? Houd dan de porties klein zodat zo min mogelijk eten blijft liggen. Ga je fonduen of maak je verschillende hapjes? Voorkom dat het eten uitdroogt, bederft of smelt op tafel door de ingrediënten in rondes te serveren.
  3. 3e kerstdag is restjesdag! Als er toch nog eten is overgebleven, wees dan creatief en maak van de kliekjes een heerlijk nieuw recept of serveer het als hapjes. Zo is het hoofdgerecht van jouw diner misschien wel net zo’n lekkere lunch voor de dag erna. (Vegetarisch) vlees of vis zijn bijvoorbeeld goed te verwerken in een wrap of broodje. Of maak een lekkere groentesoep van de overgebleven groenten. Groenten kunnen namelijk gemakkelijk gecombineerd worden en zo kom je prima van de kleine restjes af. Tegelijk is het ook nog eens gezond, wat misschien wel fijn is na zo’n zwaar kerstdiner!
  4. Kijk dan wat je in kunt vriezen. Stel één of meerdere bakjes samen en plak er een sticker op met naam van het gerecht en de invriesdatum. Zo weet je exact wat er in de vriezer ligt en wat wanneer gegeten moet worden.
  5. En uiteraard niet te ontbreken: maak er iemand anders blij mee. Niet iedereen heeft de middelen of mogelijkheden om (uitgebreid) kerst te vieren, dus kijk vooral of jij jouw eten kunt delen met anderen. Wat is er namelijk mooier dan een glimlach op iemand zijn gezicht toveren met een heerlijke maaltijd? Breng het naar de buren of maak gebruik van platformen zoals Thuisgekookt, Olio of Nibblr om te zien wie er in jouw buurt zit.

Nog meer duurzame tips nodig? Bekijk dan eens ons nieuwsartikel over energiebesparende tips!