Zaterdag 19 september was het zover: World Cleanup Day 2020. De dag waarop 180 landen hun handen uit de mouwen steken om de straten zwerfafvalvrij te maken. Door daarbij inzichten te verzamelen in de soorten afval die men raapt, kan Nederland toewerken naar passende en structurele oplossingen voor de afvalproblematiek (bron: World Cleanup Day). Dit jaar werd World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door NederlandSchoon en Plastic Soup Foundation, uiteraard helemaal coronaproof.

In opdracht van de gemeenten Meijerijstad en Cranendonck organiseerde Facet diverse activiteiten voor de World Cleanup Day. Zo stonden collega’s Edgar en Lonneke op 16 september bij Basisschool Franciscus in Sint-Oedenrode, waar Burgemeester Kees van Rooij het startschot gaf voor alle acties die afgelopen week hebben plaatsgevonden. Op zaterdag 19 september bezochten onze collega’s samen met de wethouder Harry van Rooijen twee verschillende locaties waar inwoners deelnamen aan de actie. Ook andere basisscholen, wijkverenigingen en particulieren organiseerden diverse activiteiten om afval te rapen.

In gemeente Cranendonck wist collega Judith ruim 150 deelnemers op de been te krijgen voor de World Cleanup Day. Volgens de richtlijnen van het RIVM (iedereen op 1,5 meter afstand) werden kleine groepjes gevormd, werd er zwerfafval geraapt op verschillende locaties en zorgde de gemeente er zelfs voor dat de opruimsets bezorgd werden bij de deelnemers. Zo kon iedereen zijn of haar steentje bijdragen.

De World Cleanup Day ontschoot team Facet ook niet, want wij vinden het net zo belangrijk de straten afvalvrij te maken! Daarom besloten wij voorafgaand aan het evenement zelf ook al de Genneperparken aan te pakken en gingen wij met onze prikkers op stap. Uiteraard schoten we daar een paar leuke beelden van.