Nu het nieuwe schooljaar alweer een tijdje onderweg is, betekent het ook dat de gastlessen van Facet op volle toeren draaien. En dit schooljaar staat er weer veel moois op de planning: nieuw lesmateriaal, nieuwe gastdocent collega’s en nieuwe gemeenten waarvoor wij gastlessen en workshops mogen verzorgen.

Facet verzorgt verschillende gastlessen en projectweken over duurzaamheid voor het basis- en voortgezet onderwijs, MBO en HBO. In deze lessen vertalen we het gemeentelijke beleid naar praktische kennis, begrijpelijk voor zelfs de allerkleinsten. We geloven in het belang van laagdrempelig, interactief duurzaamheidsonderwijs voor een duurzame samenleving. En met een praktijkgerichte focus kunnen de kinderen vol enthousiasme aan de slag gaan met thema’s zoals voedselverspilling, (zwerf)afval, Sustainable Development Goals (SDG’s) en energiebesparing.

Team van gastdocenten uitgebreid
Naast onze vaste Facetter Madeleine Velthuizen, ook coördinator van onze educatietak, gaan twee van onze nieuwe collega’s aan de slag op het basisonderwijs! Zowel Wolmet Barendregt als Jim Brouns maken vanaf heden deel uit van ons gastdocenten team. Zij mogen hun kennis en expertise komend schooljaar delen op basisscholen in verschillende gemeenten in Noord-Brabant en Limburg.

Van een Gi-Ga-Groene gastles tot een duurzaamheidsdag
Het aanbod van de gastlessen, projectweken en workshops wordt afgestemd naar wens van iedere gemeente en de mogelijkheden van de scholen. Zo verzorgden wij onlangs al de Gi-Ga-Groene gastles in de gemeente Heeze-Leende tijdens de Kinderboekenweek. De kinderen van basisscholen De Parel en Dirk Hezius leerden onder andere over microplastics, biologische en afbreekbare materialen en mochten zelf aan de slag met het knutselen voor de Kunstsmulroute. Ook nieuw dit jaar zijn onze gastlessen energie: ‘Daar krijg je energie van!’. Kinderen van basisschool de Tuimelaar beten het spits af en gingen als eerste aan de slag met energiebesparing op school en thuis. Tijdens de gastles leerden ze over duurzame energie en energiebesparing. Voor het eerst dit schooljaar bieden wij ook educatief onderwijs aan in de gemeente Weert. Dit werd op donderdag 6 oktober afgetrapt met een duurzaamheidsdag op basisschool Tungender. Voor de allerkleinsten werd een theatervoorstelling georganiseerd, kinderen van groep 3 en 4 gingen aan de gang met de technische knutselkoffer, groep 5 en 6 leerden over zwerfafval en in groep 7 en 8 werd een gastles verzorgd over zwerfafval, afval scheiden en grondstoffen schaarste.

Duurzame workshops op maat
Naast educatie voor het basis- en voorgezet onderwijs organiseren wij ook workshops voor andere doelgroepen. Zo organiseerden we een workshop Sustainable Development Goals (SDG’s) voor de minor circulaire economie op Fontys Hogescholen en gingen we eind september op pad met statushouders in de gemeente Meijerijstad voor de workshop ‘Afvalwijs’.

Ben je op zoek naar een manier om kinderen, leerlingen en hun ouders te betrekken bij een specifiek duurzaamheidsthema en/of beleid? Wij denken graag met je mee! Klik hier voor meer informatie over workshops en ons educatief aanbod voor basis- en voorgezet onderwijs.