Facet groeit hard! Op 1 juni is Jim Brouns gestart, een waardevolle nieuwe aanvulling op ons team. “Bij Facet gaat het om samen iets bereiken: het is iets van ons samen. De co-creatie die tijdens mijn studie centraal stond, zie ik hier terug bij Facet. Ik vind het fijn om op deze manier te werken”. Om meer te weten te komen over Jim, stelden we hem een aantal vragen.  

Wat is je achtergrond?
“Na de havo ben ik begonnen met een hbo-bachelor Industrieel Product Ontwerpen. Tijdens deze studie ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met duurzaamheidszaken, omdat er een module gewijd was aan ‘Cradle to Cradle’. Hierna heb ik stagegelopen bij een startup die meubels op een duurzame manier wilde ontwikkelen. Hier heb ik kennis op mogen doen over biomimicry en het scala aan beschikbare bio-based materialen, en heb ik twee conceptuele, duurzame meubellijnen ontwikkeld. Na afronding van mijn bachelor ben ik begonnen met een hbo-master Circulaire Economie, een master waar een combinatie van bedrijfskundige en technische studenten aan deelnemen. Het was een master van 1 jaar waarbinnen co-creatie centraal stond: de bedrijfskundigen en de technici werkten samen aan oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken van organisaties en gemeenten. Na mijn master ben ik me breed gaan oriënteren. Uiteindelijk ben ik terechtgekomen bij Reynaers. Ik heb daar de functie van HSE Coördinator, wat feitelijk inhoudt dat ik met drie verschillende petten op moet kijken naar de onderneming: gebouwbeheer, veiligheid en duurzaamheid.” 

Hoe ben je bij Facet terecht gekomen? 
“Na een aantal maanden bij Reynaers te hebben heb gewerkt, kwam de vacature van Facet voorbij. Daar heb ik toen op gereageerd. Ik had Facet al eerder op het oog, al nadat ik vorig jaar was afgestudeerd. Ik ben destijds op zoek gegaan naar organisaties in de regio die zich richten op duurzaamheid. Facet stond daar toen ook al tussen, maar er was op dat moment geen vacature! Ik ben Facet gaan volgen op LinkedIn en heb mijn zoektocht naar een baan voortgezet met het idee: ‘als er een vacature wordt gepubliceerd, reageer ik!’. En dat heb ik gedaan.”  

Waarom past Facet bij jou denk je? 
“Dit heeft voor een groot deel te maken met de bedrijfscultuur. Bij veel organisaties is er een bepaalde hiërarchie met baas-boven-baas, en alles moet via-via. Toen ik hier kwam solliciteren werd mij uitgelegd hoe de organisatiestructuur in elkaar zit, en dat is echt heel anders. Er is hier geen directie, en belangrijke beslissingen maken we samen. Bij Facet gaat het bovendien om het samen iets bereiken: co-creatie. Dit stond ook centraal in mijn studie, en hier bij Facet zie ik dat ook terug. Je doet het samen, en dat vind ik heel mooi. Ook voel ik me thuis in dit team, dat kleiner is dan ik gewend ben. Ik vind het fijner om in een kleiner team te werken. Juist als je compact blijft, krijg je naar mijn mening meer voor elkaar.”  

Hoe ervaar je de eerste anderhalve week?
“De eerste dag was voor mij behoorlijk wennen. Het is een andere manier van werken, maar ook de cultuur is heel transparant en zowel knelpunten binnen vraagstukken als privézaken worden hier met elkaar besproken. Maar het went snel, en deze transparantie is juist heel prettig. Na de eerste week voelde het meteen al als een vertrouwde omgeving.   

Nu er steeds meer dingen op mijn bord belanden, begint het balletje voor mijn gevoel ook echt te rollen. In dat opzicht merk ik dat ik de goede keuze heb gemaakt: ik krijg energie van de onderwerpen waar ik hier mee bezig ben.” 

Wat is je droom voor de toekomst?
Dat wij als mens weer meer in verbinding komen te staan met elkaar en met de natuurlijke omgeving. We zijn als mens heel ver gekomen, vooral omdat we zo goed met elkaar konden communiceren. Het lijkt alsof we dat zijn kwijtgeraakt en het communiceren steeds slechter gaat. De natuurlijke omgeving gaan we steeds meer zien als bron dan als leefomgeving: we staan er niet of nauwelijks nog mee in verbinding. Mijn droom is dat we ons weer kunnen gaan verbinden met elkaar en met de natuur. De planeet kan prima zonder ons en heeft ons niet nodig. Andersom is dat totaal anders, en daar moeten we ons bewust van zijn.”