Mobiliteit, zwerfafval of omgevingswet, nieuwe collega's Jaro Boer & Bram van der Helm staan te trappelen

In het nieuwe kantoor aan de Scherpakkerweg in Eindhoven zijn de afgelopen week twee nieuwe collega’s gestart: Bram van der Helm en Jaro Boer. “Het is nog maar een week dat wij voor Facet actief zijn maar het voelt meteen als een warm bad”, opent Bram. “Eigenlijk wel grappig dat de eerste introductie ook zo was” vult Jaro aan. “Na onze studies zijn wij beiden op zoek gegaan naar een passende baan en na meerdere gesprekken bleek Facet’s aanpak toch anders dan de andere bedrijven die we hebben gesproken. Het eerste gesprek was om te kijken of er een klik was, niet welke competenties we hebben.”

Bram van der Helm (rechts): “Een onverplicht omgevingsprogramma geeft ruimte voor snelheid en flexibiliteit”

Uiteraard zit het met die competenties goed. Bram heeft na eerdere zoektochten binnen de studies in Recht en leraar Nederlands zijn meest passende studie gevonden in Bestuurskunde. Zijn afstudeerscriptie bij Gemeente Heeze – Leende bracht hem uiteindelijk in contact met Facet. Bram: “Mijn afstudeeronderzoek richtte zich op hoe duurzaamheidsdoelen uit de omgevingsvisie gerealiseerd kunnen worden bij invoering van de Omgevingswet. Concreet betekent het dat gemeenten na inwerkingtreding van de Omgevingswet een omgevingsvisie opstellen. Deze omgevingsvisie bevat een participatieplicht dus burgers hebben inspraak. Om de doelen vanuit de omgevingsvisie vervolgens uit te voeren, kan er gebruik worden gemaakt van het “onverplicht omgevingsprogramma”. Feitelijk is dit een beleidsdocument waarmee B&W actief aan de slag gaat; het is gericht op de uitvoering. Als dit document past binnen de kaders die de gemeenteraad voor de omgevingsvisie heeft vastgesteld, heeft dit tot groot voordeel dat het bij aanpassing niet iedere keer door de raad hoeft te worden goedgekeurd. Dit zorgt voor flexibiliteit en snelheid binnen de gemeente. Binnen Facet zal ik met name ook gemeenten hierin kunnen ondersteunen en mijn intrinsieke motivatie om met duurzaamheid aan de slag te willen past daarbij als een jas”.

Jaro Boer (links): “Mijn interesses voor mobiliteit en zwerfafval komen samen hier bij Facet”

“Grappig genoeg kende ik Facet helemaal niet, maar na een zoektocht online met een voorkeur voor het thema duurzaamheid belandde ik al snel bij Facet” geeft Jaro aan. “Na het bedrijf bekeken te hebben, heb ik direct contact opgenomen. Het contact was heel speciaal want ik mocht nadat ik mijzelf introduceerde direct op gesprek komen. Na mijn studie civiele techniek heb ik een master gevolgd: Human-Technology Interaction bij de TU hier in Eindhoven. Inmiddels heb ik werkervaring vanuit zelfstandig ondernemerschap waarbij duurzaamheid centraal staat. Ik heb projecten uitgevoerd voor Rijkswaterstaat op gebied van zwerfafval en momenteel werk ik aan een pilot over duurzame mobiliteit. Precies de thema’s waar ik bij Facet ook mee aan de slag mag: mobiliteit en zwerfafval.”

Beiden heren zijn super enthousiast over hun eerste ervaringen binnen Facet. “Ondanks dat het nog wennen is, zorgen de collega’s ervoor dat het heel goed voelt. Iedereen is behulpzaam en we hebben echt het gevoel dat we onszelf kunnen zijn, en dat is fantastisch.”