Als kind was ik al met duurzaamheid bezig en hing ik afvalzakken op in het bos

Aan het woord is Saskia Westerink. Binnen Facet kennen we haar als een sociale, hardwerkende duizendpoot. Pas een jaartje werkzaam in ons team, maar nu al niet meer weg te denken. Waar houdt Saskia zich zoal mee bezig? En wat is haar rol binnen Facet? We stelden Saskia negen vragen om haar beter te leren kennen.

Hoe beschrijf je jezelf tijdens en buiten het werk?

Ik probeer altijd collegiaal te zijn. Het liefst kom ik iedere ochtend vrolijk binnen en toon ik meteen interesse in mijn collega’s. In mijn werkzaamheden ben ik gestructureerd, zelfstandig en rustig. Behalve als processen heel stroperig verlopen, dan kan ik ongeduldig worden! Ik heb een fijn, druk sociaal leven en in de weekenden spreek ik graag af met vriendinnen en familie. Ik ben buiten mijn werk niet anders dan tijdens mijn werk. Dit komt omdat de cultuur van Facet heel goed bij mij past, waardoor ik me hier echt thuis voel. Dit is dan ook één van de redenen waarom ik voor Facet gekozen heb.

Wat deed je voordat je bij Facet werkte?

Studeren! Ik heb héél lang gestudeerd. Eerst culturele antropologie en ontwikkelingsstudies in Nijmegen, daarna een minor organisatiewetenschappen in Utrecht. In Amsterdam heb ik de master organisatieantropologie afgerond. Deze drie studies hebben mijn kijk op de wereld veranderd. De inzichten die ik daar heb opgedaan, zijn heel relevant binnen organisaties. Zo heb ik bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar genderverhoudingen binnen een groot bedrijf in Nederland.

Na mijn master in Amsterdam heb ik een tijdje in Zweden gewoond, op het eiland Gotland. Daar heb ik een studie gevolgd over de duurzaamheid van de toerismesector. Deze studie was heel praktisch ingericht. In mijn scriptie onderzocht ik bijvoorbeeld hoe het voor mensen met een mobiliteitsbeperking is om te reizen. Na het schrijven van mijn scriptie heb ik op twee boerderijen in Zweden gewerkt, waarna ik weer terug ben gegaan naar Eindhoven. Het voelde echt als thuiskomen!

Hoe ben je in de duurzaamheidsbranche terechtgekomen?

Als kind was ik al bezig met duurzaamheid. Op school kregen we lessen over het broeikaseffect en de ozonlaag. Die lessen zette ik, waar het kon, om in daden. Bijvoorbeeld door thuis de lampen uit te doen en een zandloper in de douche te plaatsen. Ook was ik lid van dierenwelzijnsorganisatie ‘Kids for Animals’, want ik wilde dieren een stem geven. Ik herinner me ook nog dat ik samen met een vriendinnetje door het bos liep en overal afval lag. Als oplossing hingen we een afvalzak op, zodat mensen voortaan daar hun afval in konden gooien.

Ik ben dus altijd al milieubewust geweest, maar pas de laatste jaren ben ik daar echt actief mee aan de slag gegaan. Ik ben iemand die dichtbij de natuur staat. Als je dan ziet hoeveel vervuiling er is, hoe er met dieren wordt omgegaan… dat heeft mij aangezet om iets te gaan doen met duurzaamheid! Toen ik weer in Eindhoven kwam wonen, ben ik op zoek gegaan naar een werkplek waar ik maatschappelijke impact kan maken en waar duurzaamheid een grote rol speelt. Adviesbureaus vond ik altijd al interessant en ik heb het gevoel dat ik bij en met Facet écht een verschil kan maken.

“Facet heeft me geleerd dat ik niet bang hoef te zijn om nieuwe dingen te proberen, en dat het niet erg is om soms fouten te maken: daar leer je van. Ik ben uit mijn comfortzone gestapt en heb me daardoor op professioneel vlak erg ontwikkeld.”

Wat doe je precies bij Facet?

Ik ben één van de weinigen binnen Facet die zo ongeveer met iedere collega heeft samengewerkt. Zo ben ik momenteel samen met Dide bezig met de Transitievisie Warmte voor de gemeente Waalre en heb ik met Edgar gewerkt aan de monitoring van zwerfafval. Ik ben dus behoorlijk veelzijdig en heb diverse inhoudelijke werkzaamheden.

Binnen Facet ben ik sinds de zomer verantwoordelijk voor alles rondom HRM. We hebben een platte organisatie en delen de verantwoordelijkheid voor onze organisatie en klanten. Zo hebben wij onderling als team een aantal organisatie-gerelateerde onderwerpen verdeeld: sales & marketing, HRM, financiën, strategie, het datacentrum waar informatiestromen samenkomen en projecten. Iedereen binnen Facet levert op zijn of haar manier een bijdrage aan het geheel. Ook het HRM werk is erg divers: salarisadministratie, declaraties, sollicitaties, ziekteverzuim, nieuwe medewerkers inwerken, opleidingen, ga zo maar door. Ik ben betrokken bij alles vanaf de sollicitatieprocedure van een potentiële medewerker tot het eventueel afscheid nemen van een collega. Een ander belangrijk onderdeel is het vooruitkijken: hebben we nieuwe Facetters nodig? Wie moet dat dan zijn? Voor welk onderwerp en met welke ervaring? Zo ben ik heel breed met HRM bezig. Facet is daarin voor mij echt een leerschool, waarin ik alle ruimte krijg om mijzelf te ontwikkelen.

Wat maakt jou uniek in je werk?

Ik denk dat het vooral gaat om een combinatie van eigenschappen die ik bezit. Ik kan goed luisteren en heb aandacht voor de ander. Ook ben ik secuur, kom ik mijn beloften na, ben ik open in mijn communicatie en geef ik iedereen tijdig terugkoppeling. Ik ben positief ingesteld en probeer dit ook uit te dragen, maar ik kan ook erg streng zijn voor mezelf: ik wil dat mijn werk voldoet aan een bepaalde kwaliteit. Daar ligt mijn kracht, en deze combinatie van eigenschappen past naar mijn idee heel goed bij mijn werk voor Facet.

Welke werkzaamheden geven jou de meeste energie?

Dat zijn de één-op-één gesprekken met collega’s. Je duikt dan wat sneller de diepte in en daar hou ik van. Dat is waar ik de meeste energie van krijg en waarom ik ook graag met HRM bezig ben.

Daarnaast kan ik heel trots zijn wanneer we een project voor een klant goed afronden samen. Je werkt hard en wanneer de deadline is gehaald en het resultaat goed wordt ontvangen, krijg ik echt een ‘boost’. Een voorbeeld daarvan is de Transitievisie Warmte van de gemeente Waalre, waar we hebben gewerkt aan de visie, en die vervolgens is vastgesteld door de gemeenteraad. Momenteel werken we aan de uitvoeringsplannen voor diezelfde visie. Ik vind het heel leuk om een traject van visie naar uitvoering te brengen. Ik kan er dan ook extra van genieten wanneer zo’n project in mijn directe omgeving plaatsvindt en je meteen de impact ervan kunt zien.

“Ik heb niet alleen veel geleerd, ik voel dat ik gegroeid ben. Ik krijg vertrouwen en geef dat vertrouwen nu ook weer door aan anderen.”

Hoe omschrijf je Facet aan iemand die ons niet kent?

Als een uniek adviesbureau op het gebied van duurzaamheid, met een multidisciplinair en divers team. Facet kenmerkt zich door de prettige organisatiecultuur, waarin alle collega’s hun eigen kwaliteiten mogen hebben en we op een respectvolle manier en met aandacht voor elkaar samenwerken. We begeleiden en ondersteunen organisaties van A tot Z: van visie, tot beleid en uitvoering. Als team kijken we naar de verschillende aspecten voor ieder vraagstuk. We willen duurzaamheid in de breedste zin van het woord aanpakken.

Wat heb je geleerd in je tijd bij Facet?

Een heleboel! En ik leer niet alleen op het gebied van duurzaamheid, maar ontwikkel ook de competenties die ik al had door. Ik kon bijvoorbeeld al goed plannen en mijn eigen agenda beheren, maar nu kan ik die ook bewaken en zorg ik ervoor dat wat ik afspreek, ook gebeurt. Dat is een klein voorbeeld. Nog belangrijker is dat ik bij Facet heb geleerd dat ik niet bang hoef te zijn om nieuwe dingen te proberen, en dat het niet erg is om soms fouten te maken: daar leer je juist van! Ik ben uit mijn comfortzone gestapt en heb me daardoor op professioneel vlak erg ontwikkeld.

Ik heb niet alleen veel geleerd, ik voel dat ik gegroeid ben. Je krijgt hier vertrouwen en verantwoordelijkheid. Dingen die eerst spannend waren, zijn nu minder spannend geworden. Nu ik het steeds drukker heb, leer ik ook hoe ik werk moet afgeven. In plaats van alles zelf te doen, laat ik werk los en zie ik dat een andere manier van werken ook goed is. Ik krijg vertrouwen en geef dat vertrouwen nu ook weer door aan anderen.

Wat vind je het leukst aan Facet en waar ben je het meest trots op?

Het leukste aan Facet zijn de mensen, de organisatiecultuur en de manier van werken. We staan echt achter onze missie en wat we doen klopt met wat er in ons jaarbericht staat: wij zetten iets in de wereld dat groter is dan onszelf. We leren hier allemaal van elkaar. En dat is dan ook gelijk waar ik heel trots op ben, dat ik dit kan en mag betekenen voor mijn collega’s. Ik krijg veel kansen en ik mag hier echt heel veel doen. Ik ben trots dat ik hier bij mag horen en aan onze missie kan bijdragen. Dat ik meteen een baan heb gevonden die zo goed bij mij past, dat vind ik echt bijzonder.