Facet groeit! De afgelopen maanden zijn we weer twee talenten rijker geworden. Graag stellen we je voor aan Lucky en Vince. We stelden ze een aantal vragen om ze beter te leren kennen.

Wat is je achtergrond?

Lucky: “Ik heb International business gestudeerd in Breda. Na mijn studie ben ik bij een boekhoudkantoor terecht gekomen als marketeer. Duurzaamheid is een thema dat diep verweven zit in de missie en visie van mijn vorige werkgever en daarom hield ik me tijdens mijn marketingwerkzaamheden hier ook veel mee bezig. Een belangrijk thema was de impact van de duurzaamheidsverslaglegging op het (daardoor sterk veranderende) accountancyvak. Privé was ik zo nu en dan bezig met duurzaamheid, maar door mijn werk realiseerde ik steeds meer dat dit ook professioneel mijn interesse had: ik wilde hierin verder. Naast natuurlijk circulariteit ging de studie over hoe je transities doorvoert en hoe je mensen meekrijgt. Het ‘menselijke gedeelte van duurzaamheid’ noem ik dat altijd. Daar ligt echt mijn passie.”

Vince: “Oorspronkelijk kom ik uit de installatietechniek. Vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar de brandbeveiliging en daaraan verwante zaken, zoals onderhoud aan noodverlichting en elektrisch gereedschap. Na dat enkele jaren gedaan te hebben, ben ik terug de schoolbanken in gegaan om mezelf om te laten scholen tot leraar economie. Dit heb ik op de HAN in Nijmegen gedaan. Omdat ik me zowel wilde verbreden als verdiepen heb ik daaropvolgend de master Economics, Behaviour and Policy gedaan aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hier worden economie, psychologie en sociologie samengebracht. Gedragsverandering heeft een groot aandeel binnen het curriculum van deze master. Gezien de actualiteit van klimaatverandering werden gedragsinterventies veelvuldig op duurzaamheidsvraagstukken toegepast. Dit is waar bij mij het zaadje gepland werd om wat met duurzaamheid en gedragsverandering te gaan doen. Het klimaatprobleem is immers grotendeels een gedragsprobleem.”

Hoe ben je bij Facet terecht gekomen?

Lucky: “Ik wil graag maatschappelijke impact maken. Dat werd tijdens mijn master alleen maar bevestigd. Dat doen in de rol van adviseur sprak me erg aan, omdat je dan bezig bent met veel verschillende opdrachten en dus heel divers werk hebt. Ik ben op LinkedIn gaan zoeken en zag dat een oud-student die eerder de master Circulaire Economie heeft gedaan, bij Facet werkt. Ik heb hem benaderd en ben met hem in gesprek gegaan. Ik werd meteen erg enthousiast van het gevoel dat ik kreeg bij de cultuur die heerst binnen Facet. Dit heeft ertoe geleid dat ik mijn sollicitatiebrief heb verstuurd.”

Vince: “Zoals ik hierboven al aangaf werden duurzaamheid en gedragsverandering veelvuldig aan elkaar verbonden tijdens mijn master. Dit heeft ertoe geleid dat het onderwerp van mijn master thesis deze zelfde combinatie van thema’s besloeg. Ik heb onderzocht of er generationele verschillen bestaan in de gevoeligheid voor nudges die duurzaam gedrag stimuleren. Deze combinatie van duurzaamheid en gedragsverandering/nudging wilde ik graag terug laten komen in mijn werk. Ik werd daarom meteen enthousiast toen ik op LinkedIn de vacature van Facet voorbij zag komen en ik heb daar toen op gesolliciteerd.”

 

Wat was je eerste indruk van Facet (en de collega’s)?

Vince: “Al bij mijn eerste sollicitatiegesprek kreeg ik een heel fijn gevoel bij Facet. Het was een combinatie tussen een kennismaking en een sollicitatiegesprek, maar zo voelde het niet. Het was heel luchtig en ik voelde direct de ruimte om open te zijn. Een dergelijk gevoel van op je gemak zijn is niet vanzelfsprekend bij een sollicitatie. Sinds ik werk bij Facet en het bedrijf en mijn nieuwe collega’s heb leren kennen, is dit eerste gevoel onveranderd. “What you see is what you get” is hier zeker van toepassing.”

Lucky: “Voor mij geldt dat ook. Die Facetcultuur die mij aantrok werd bevestigd door het gevoel dat ik kreeg bij de sollicitatiegesprekken en later bij het leren kennen van het bedrijf en mijn collega’s. Wat ik leuk vind en wat bij me past als persoon, is dat ieder hier zelf verantwoordelijk is en deze verantwoordelijkheid ook neemt. We werken samen aan een hoger doel; duurzaamheid. Dat spreekt me erg aan.”

Waar ben je al mee bezig binnen Facet?

Vince: “In mijn eerste periode bij Facet ben ik bezig geweest met twee subsidieaanvragen. De ene voor een samenwerkingsverband van bedrijven die een duurzaam initiatief wilde uitvoeren, de andere voor een gemeente die wil deelnemen aan het Nationaal isolatieprogramma. Daarnaast werk ik aan een project rondom zwerfafval. Hierbij denk ik na over passende interventies om gedragsverandering teweeg te brengen bij de veroorzakers van zwerfafval. Dit laatste, het gedragsveranderingsaspect, sluit goed aan op de studie die ik heb gedaan.”

Lucky: “Op dit moment ben ik bezig met een opdracht voor een bedrijf waarin circulariteit een grote rol speelt. Dit vind ik interessant, natuurlijk, want het sluit goed aan op mijn studie. Daarnaast werk ik mee aan de energietransitie binnen een gemeente en ondersteun ik collega’s met allerlei projecten met een grote diversiteit in thema’s. Deze variatie aan onderwerpen vind ik leuk en leerzaam. In alle onderwerpen zit een stukje transitiemanagement want ik kan toepassen uit mijn studie. Tot slot ondersteun ik het interne HRM team. De focus op de mens in deze werkzaamheden past goed bij me.”

 

Wat doe je als je niet aan het werk bent binnen Facet?

Lucky: “Ik ben eigenlijk altijd wel bezig. Ik hou erg van koken en vind het leuk om nieuwe recepten uit te proberen. Ook ben ik graag bezig met planten en daarom ontzettend blij met mijn dakterras. Ik beweeg ook graag, en wissel wat betreft sport veel af. Zo ben ik de ene periode meer bezig met fitness of groepslessen en de andere periode meer met zwemmen of hardlopen. Momenteel train ik voor een halve marathon, waar ik heel erg naar uitkijk. Verder is het voor mij belangrijk om af en toe de rust op te zoeken bijvoorbeeld door een wandeling in het bos, maar geniet ik er evengoed van om gezellig met vrienden op pad te zijn en de drukte op te zoeken.”

Vince: “Ik tennis graag. Daarnaast houd ik me bezig met hardlopen. Met mijn alles-of-niets-mentaliteit ga ik hier vol voor. Dit maakt dat veel van mijn vrije tijd gaat naar deze twee activiteiten. Naast deze twee sportieve activiteiten kijk ik altijd uit naar het jaarlijkse tripje naar de sneeuw. Niet alleen omdat ik geniet van de rust die ik ervaar als ik op mijn snowboard door de bergen ga, maar ook omdat ik ontzettend geniet van het in gezelschap zijn van mijn vrienden. Dat brengt me bij mijn volgende geliefde vrijetijdsbesteding: lekker genieten van de gezelligheid met vrienden en familie onder het genot van een hapje en een drankje.”

Wat is je droom voor de toekomst?

Vince: “Toen ik na mijn werkzame leven terug de schoolbanken in ging, wilde ik iets bijdragen aan de maatschappij. Dat dacht ik in eerste instantie te doen als docent en nu als duurzaamheidsadviseur. Ik vind het lastig om een grote droom te duiden, maar als eerste stap zou ik graag bijdragen aan een bewustere wereld. Om een voorbeeld te geven: nog steeds zie ik anno 2023 te veel mensen die hun afval niet scheiden. Dat zelfs dit laaghangend fruit voor een duurzamere wereld nog niet door iedereen wordt gezien, is voor mij het signaal dat er echt nog werk aan de winkel is.”

Lucky: “Ik wil graag een maatschappelijke bijdrage leveren met het werk dat ik doe. Rechtvaardigheid is hierin echt een speerpunt, zowel voor mens als natuur. Dat houdt voor mij in dat iedereen op een gelijke manier wordt behandeld én dat we ook ‘eerlijk’ omgaan met de natuur en haar grondstoffen. Kortom, ik wil later terugkijken op een leven waarbij ik daadwerkelijk betekenis heb gehad voor het klimaat en voor maatschappelijke rechtvaardigheid.”