Vormgevers van de toekomst: In gesprek met Jeroen Verdonschot

Anne de Gier – Bernts Adviseur
11 juni 2024

Facet deelt kennis binnen de expertisegebieden Wereld, Welzijn en Waarde. Dit doen we intern tijdens onze Facet Fridays, maar ook regelmatig met externe sprekers of mensen die binnen brede welvaart actief zijn. Vandaag zijn we in gesprek met ondernemer Jeroen Verdonschot. Hij is naast architect ook de bedenker van Pahlplatz. Een digitale tool waarmee beleid over ruimtelijke ordening onafhankelijk getoetst kan worden door middel van predictieve data. Gemeente Bergeijk en Gemeente Waalre werden als positieve voorbeelden genoemd: daar werden data en beleid aan elkaar gekoppeld om verkeersbesluiten over het plaatsen van laadpalen in de openbare ruimte objectief vast te stellen.

Waar zet jij je dagelijks voor in?

“Ik zet me dagelijks in om met mensen met wie ik samenwerk zoveel mogelijk plezier te halen uit ambitieuze projecten. Dat zijn eigenlijk projecten waarbij we aan het begin totaal niet weten of we het voor elkaar kunnen krijgen. Eigenlijk al puzzelend proberen we samen een strategie te verzinnen om met name bij overheden projecten tot een succes te maken. Bijvoorbeeld op het vlak van ruimte of strategie.”

Wat zijn voor jou de belangrijkste voorwaarden om hierin succesvol te kunnen zijn?

“Samenwerking met creatieve mensen! Dat zijn voor mij mensen die niet bang zijn om in ad hoc situaties goed te kunnen handelen. Meerdere variabelen tegelijk willen testen en nooit uitgaan van aannames. Als ik in een omgeving zit waarbij mensen samenwerken en willen onderzoeken, dan is dat echt een belangrijke voorwaarde om succesvol te kunnen zijn.”

Waardoor raak jij geïnspireerd?

“ Nieuwsgierigheid inspireert! Voor mezelf is dat echt de motor, iedere dag. Dat ik me nog steeds over de meest gekke dingen kan verbazen en daar ook echt gewoon super enthousiast over kan worden. Vandaar ook dat ik geen lange termijn uitdagingen heb maar eigenlijk veel korte termijn uitdagingen. Iedere dag komt er wel een kans voorbijgevlogen. Daar kan ik me dan ook volledig op storten.”

Waar verbaas jij je weleens over?

“Ik kan me verbazen over zo ontzettend veel dingen. Uiteindelijk heeft de verbazing over het beleid van gemeenten t.a.v. laadpalen geleid tot de ontwikkeling van Pahlplatz. De voorspellende eigenschappen van data in de ruimtelijke omgeving kunnen vanaf nu van subjectieve naar objectieve keuzes leiden. Een prachtig voorbeeld van hoe verbazing kan leiden tot oplossingen die de wereld van morgen makkelijker en mooier kunnen maken.”

Heel veel gaat wel goed, wat zouden wij moeten behouden?

“Het is in mijn ogen heel goed dat we ons iedere dag kunnen verbazen. Nieuwsgierig kunnen zijn om de meest diverse dingen beet te pakken. We wonen in een omgeving waarbij we ook gewoon kunnen experimenteren.”

Waarin denk je dat we in Nederland zouden kunnen uitblinken?

“Ik vind dat wij in Nederland nu al uitblinken, dat is echt iets waar we met kop en schouders boven andere landen uitsteken. Iedere Nederlander heeft een eigen inbreng en mening. Ik werk met op meerdere plekken op de wereld en daar stelt men eerder de vraag: “wat moet ik doen?” In Nederland komen we sneller met een idee. Creativiteit en verantwoordelijkheid, of in ieder geval het beetpakken, is bijna bij iedere Nederlander een soort vanzelfsprekendheid. Dat is zodra je de grens met België en Duitsland over gaat echt anders. Daarom is het ook zo dat wij een enorme kenniseconomie zijn. Omdat dat dat natuurlijk gewoon de basis is van conceptueel denken. Om die reden denk ik ook niet dat andere landen ons snel kunnen inhalen. Het zit zo in onze cultuur. Dat is echt iets waar we nog verder kunnen uitbreiden.”

“De toekomst vorm je samen” is de slogan van Facet. Heb je daarover ook al voorbeelden van wat er goed gaat?

“Ik merk dat het woord samen te pas en te onpas wordt gebruikt. Soms moet je met tegengestelde belangen toch keuzes maken om verder te komen. Wat in zulke gevallen belangrijk is, is dat de neuzen dezelfde kant opstaan. Als dat lukt, is dat voor mij de echte invulling van samen. Bij Gemeente Bergeijk en Gemeente Waalre heb ik hele positieve samenwerkingen gezien. Eigenlijk is hier Pahlplatz in de praktijk echt tot wasdom gekomen. Daar werden data en beleid aan elkaar gekoppeld om verkeersbesluiten over het plaatsen van laadpalen in de openbare ruimte objectief vast te stellen. Dat waren voor mij echt mooie voorbeelden van samen!”