Vormgevers van de toekomst: In gesprek met Fatima Zohra Gazuani

Nicole Haas Adviseur
06 juni 2024

Facet deelt kennis binnen de expertisegebieden Wereld, Welzijn en Waarde. Dit doen we intern tijdens onze Facet Fridays, maar ook regelmatig met externe sprekers of mensen die binnen brede welvaart actief zijn. Vandaag zijn we in gesprek met ondernemer Fatima Zohra Gazuani. Ze is doorstroomcoach bij de gemeente Eindhoven, docent en ook nog trainer, coach en voorzitter bij de Stichting Circle of Influence. Vanwege haar expertise hebben wij Fatima gevraagd om samen met Sanaz Alagha een interne training bij Facet te verzorgen: Cultuursensitief en inclusief werken binnen brede welvaart.

Waar zet jij je dagelijks voor in?

Ik zet me dagelijks in voor een betere wereld. Ik richt me daarbij vooral op jongeren, op mensen in ontwikkeling. Via hen draag ik bij aan die betere wereld. De jeugd is namelijk onze toekomst, dus daar begint het voor mij.

 

Wat zijn voor jou de belangrijkste voorwaarden om hierin succesvol te kunnen zijn?

Wat ik in de loop der tijd geleerd heb, is dat ik mezelf kan en mag zijn. En ik weet beter wie ik ben. En zonder mezelf al te veel schouderklopjes te willen geven, ben ik erachter dat ik echt heel goed ben in contact leggen. Ik zie de ander, waardoor de ander mij ook ziet. Voorwaarden zijn eerlijkheid en vertrouwen, als een gezonde basis.

Wat zijn in jouw ogen de uitdagingen op de meer lange termijn?

De uitdaging is toch wel de wereld die in beweging is. En in mijn beleving niet op een positieve manier. We zien een groeiende polarisering de afgelopen jaren, het uitsluiten van mensen, etnische zuivering. De uitdaging ligt voor mij dan ook om te zorgen voor meer verbinding. Mensen sluiten elkaar bewust of onbewust uit. In die zin heb ik misschien wel geluk dat ik voor de klas heb mogen staan, waar ik heb geleerd van mijn rol als een soort burgemeester van een mini-maatschappij. Waarbij je eigenlijk je eigen mening ondergeschikt maakt. Daardoor kan de ander zeggen wat hij wil. Oprecht en in alle kwetsbaarheid, zonder daarbij de ander uit te sluiten. Het is belangrijk dat je iemands gedrag echt leert begrenzen en tegelijkertijd uitnodigt om de vraag te stellen hoe iemand anders denkt.

Waardoor raak jij geïnspireerd?

Ik kan echt geïnspireerd raken door werelddenkers. We hebben het net in de workshop ook gehad over de impact die influencers kunnen maken. Misschien wel een opmerkelijk voorbeeld vind ik topmodel Kim Feenstra. Zij maakt onbesproken zaken op een hele krachtige manier bespreekbaar. Zij heeft een achtergrond in jeugdzorg en strijdt echt voor een betere wereld. Ze wordt in mijn ogen enorm onderschat maar is echt inspirerend. Net als Jandino Asporaat komt ook zij uit de jeugdzorg. Allebei zetten zij hun bekendheid op een positieve manier in om zaken binnen de jeugdzorg en andere schurende wereldthema’s aan te kaarten en deze te verbeteren.

Wat zouden we juist moeten behouden?

Het geven van workshops binnen organisaties om bewustwording van cultuursensitiviteit te vergroten is heel belangrijk. Op die manier proberen wij impact te maken. Goed dat jullie daarin zelf het initiatief in hebben genomen. Ik voel me ook echt trots dat ik mensen in deze setting mag leren kennen. In de ontmoeting merk je op een dag als vandaag al wat er gebeurt. Wij proberen mensen te confronteren. Zij worden wakker geschud en we zetten ze op een andere manier aan het denken. In zo’n confrontatie ontmoet je vooral jezelf. We hopen dat dit weer nieuwe ambassadeurs oplevert die net als wij de ambitie hebben om de wereld een klein beetje mooier te maken. Het is mooi dat er bedrijven zijn die hiervoor open staan. We hopen dat dit een beweging op gang brengt.

 

Waarin denk je dat we in Nederland zouden kunnen uitblinken?

We blinken al uit als het gaat om wat wij nu doen, acties op kleinschalig niveau. Er zijn zoveel verschillende goede initiatieven en zoveel mensen die daarvoor openstaan. En het lijkt soms, kijkend naar de wereld, dat het een kleine groep is. Maar dat is niet zo. Het is juist een hele grote groep die zijn mond open doet, alleen worden zij nog niet altijd gehoord. Als klein landje moeten we dit blijven doen en verder uitbreiden. Als mensen mooie initiatieven ontplooien, zeker als zij soms ver van het onderwerp afstaan, dan kan ik daar echt emotioneel van worden. Prachtig vind ik dat!

 

“De toekomst vorm je samen”, dat is de slogan van Facet. Heb je daar ook al voorbeelden van wat er goed gaat?

Wat vandaag gebeurt, dat is wat ik graag doe. Mezelf presenteren, op een podium hijsen en mijn verhaal vertellen. Vanuit een onderwijsinitiatief zijn wij bijvoorbeeld “Stichting Circle of Influence” gestart. Een beweging die zich inzet voor mensen over de hele wereld. Zo hebben we onder andere in Afrika al honderden waterputten gerealiseerd, zorgen we dat kinderen onderwijs kunnen krijgen, hebben we mensen van maaltijden voorzien, weeskinderen geholpen en nog veel meer. Dit is echt samen de toekomst vormen.

Meer informatie over het werk van Fatima of Stichting Circle of Influence vindt je op de LinkedIn page van Fatima.