In gesprek met trainee Denise de Ronde

Denise de Ronde is trainee in het Talent Development programma van Facet. We stomen haar klaar voor een functie als beleidsmedewerker duurzaamheid bij gemeente Bergeijk. Nu haar opleidingsjaar er op zit, deelt ze haar ervaringen. Wij stelden haar een aantal vragen.

Kun je kort vertellen over je achtergrond?

“Ik heb neurobiologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Hoewel ik de studie erg interessant vond, merkte ik dat een carrière in het onderzoek niet voor mij was weggelegd. De afstand tussen het neurobiologisch onderzoek en directe bijdrage aan de maatschappij was voor mij te groot. Ik vind het belangrijk dat mijn werk relevant en zinvol is voor de maatschappij, en ik dat ook echt voel. Dit bracht mij op het idee om bij de overheid aan de slag te gaan. Ondanks mijn universitaire diploma was het vanwege een gebrek aan werkervaring nog niet makkelijk om binnen te komen bij de overheid. Ik ben toen bij een detacheringsbureau begonnen. Zo kon ik bij verschillende opdrachten binnen verschillende gemeenten aan de slag, waardoor ik de kans kreeg om uit te proberen waar mijn interesses liggen. Op die manier kwam ik in aanraking met duurzaamheid. Door de lering die ik trok uit het werken bij een gemeente, verwachtte ik dat een beleidsfunctie bij me zou passen.”

“Bij dit traineeship draai je vanaf de eerste dag echt mee in het werk en heb je te allen tijde een sterk team van Facet dat achter je staat.”

Hoe zou je jouw Talent Development programma van Facet in één zin samenvatten?

“Bij dit traineeship draai je vanaf de eerste dag echt mee in het werk en heb je te allen tijde een sterk team van Facet dat achter je staat.”

 

Kun je schetsen hoe dit in zijn werk gaat?

“We krijgen trainingen over verschillende thema’s. De trainees nemen vaak een casus vanuit het werk bij de gemeente mee naar deze trainingen. De casussen worden dan gelinkt aan het onderwerp van desbetreffende training. Hierdoor koppel je direct op een fijne manier de opgedane kennis met je eigen praktijk. Dit maakt de theorie tastbaar en gelijk toepasbaar in mijn werk bij de gemeente.”

 

Wat is het meest waardevolle inzicht dat je daarbij het opgedaan?

“Iedere casus vanuit een groot, integraal perspectief bekijken. Je wordt uitgedaagd alle aspecten van het project langs te lopen en kritisch te kijken wanneer je welke stappen moet gaan ondernemen. Een voorbeeld hiervan is een project rondom grootschalige energieopwekking waarmee ik bezig ben. Stakeholder engagement is hierbij belangrijk. Tijdens een training bij Facet over dit thema zijn we samen gaan kijken welke stakeholders op welk moment benaderd moeten worden.”

“Ik heb een grotere en zelfstandigere rol gekregen in de projecten onder mijn verantwoordelijkheid. Dit is voor mij sterk bewijs dat ik een duidelijke groei en ontwikkeling heb doorgemaakt.

 

Hoe heb je samengewerkt met andere trainees of collega’s binnen Facet en de gemeente?

“In de gemeente waar ik werk kwam mijn functie vrij door het vertrek van een vaste medewerker. Facet onderhoudt nauwe banden met al haar relaties, en was dus al bekend met zowel mijn gemeente als de achtergrond van mijn opdracht. Dit maakte een soepele samenwerking heel gemakkelijk. Ik heb ik die eerste periode veel geleerd van de collega’s van Facet. Hierdoor heb ik veel vertrouwen ontwikkeld in mijn kennis van de inhoud. Daardoor heb ik een grotere en zelfstandigere rol gekregen in de projecten onder mijn verantwoordelijkheid. Dit is voor mij sterk bewijs dat ik een duidelijke groei en ontwikkeling heb doorgemaakt.”