Vandaag interviewen we Pascal Beaujean. Vanaf het begin van Facet is Pascal onderdeel van ons team. Hij houdt zich bezig met externe projecten en interne zaken. Benieuwd naar wat hij zoal doet bij Facet? In dit interview leren we Pascal, aan de hand van negen interviewvragen, beter kennen.

Hoe omschrijf je jezelf tijdens en buiten het werk?

‘Ik ben iemand die houdt van gezelligheid. Heel veel gezelligheid! In mijn privéleven praat ik niet vaak over mijn werk, terwijl ik er juist enorm trots op ben. Zeker omdat het gaat over duurzaamheid: ik werk aan een betere toekomst voor mijn kinderen. Ik vind het belangrijk dat mijn werk van hoge kwaliteit is, voor mijzelf én voor anderen. Bij Facet werken we vaak samen en daar krijg ik veel energie van. Ik vind het leuk om samen met collega’s te sparren en te komen tot oplossingen. Want alleen samen kom je verder.’

Wat deed je voordat je bij Facet werkte?

‘Voordat ik bij Facet kwam, deed ik hetzelfde werk als een Beleidsadviseur Duurzaamheid. Al jaren vertolk ik die rol voor de gemeente Waalre, waar ik veel samenwerk met Albert Burggraaff. Samen met Albert doen wij ontzettend veel op het gebied van duurzaamheid voor de gemeente Waalre. De werkzaamheden die ik uitvoer voor Waalre zijn divers: de ene keer schrijf ik een beleidsstuk, de andere keer zorg ik dat een proces soepel(er) verloopt. Ik ben zowel inhoudelijk als procesmatig bezig met duurzaamheid en deze diversiteit aan werkzaamheden zorgt ervoor dat mijn werk leuk blijft.’

‘Ik ben niet voor niks financial controller bij Facet: ik houd ervan om ‘in control’ te zijn. Bij Facet leer ik ook de kunst van het loslaten’

Hoe ben je in de duurzaamheidsbranche terechtgekomen?

‘Eigenlijk ben ik al vanaf mijn studie met duurzaamheid bezig. Op de Technische Universiteit Eindhoven heb ik een Master Techniek en Maatschappij gedaan met duurzame ontwikkeling als focus. Het curriculum bestond uit een combinatie van technische en economische vakken. Daarnaast stonden ook de ‘zachtere vakken’, zoals sociologie en psychologie, op het programma. Steeds vanuit de context dat mensen, bedrijven en landen bepalend zijn of een bepaalde technologie wel of niet succesvol wordt. Welke factoren en actoren spelen een rol bij een vraagstuk en hoe kan men met beleid een bepaalde ontwikkeling stimuleren (of tegenhouden)?

Voor de provincie Noord-Brabant schreef ik mijn afstudeerscriptie over de evaluatie van het provinciaal windenergiebeleid van de jaren negentig. Je ziet nu dezelfde NIMBY-effecten als toen. In dat opzicht is er weinig veranderd. Wel is het besef bij mensen enorm gegroeid dat er echt iets moet gebeuren. Na mijn afstudeerstage ben ik bij de provincie blijven ‘hangen’. Daar heb ik vijf jaar gewerkt. Eerst als Beleidsmedewerker Duurzame energie en daarna als Beleidsmedewerker Luchtkwaliteit. Na de provincie werkte ik bij Royal Haskoning als Adviseur Milieu, waarbij ik opdrachten voor met name bedrijven heb uitgevoerd.

Na Royal Haskoning DHV ben ik in 2008 bij de SRE Milieudienst terechtgekomen (nu de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant). Daar ken ik collega’s Tommie, Peter en Madeleine van. Ik was bij de SRE Milieudienst met duurzaamheidsprojecten bezig en daar kwam ik voor een opdracht over luchtkwaliteit in aanraking met Albert en de gemeente Waalre. Inmiddels doe ik bijna niets meer op het gebied van luchtkwaliteit. Ik houd me voor de gemeente Waalre voornamelijk bezig met andere duurzaamheidsvraagstukken, zoals de implementatie van een nieuwe manier van afvalinzameling, het regionale zonnepanelenproject De Groene Zone, het realiseren van een zonnepark, de Regionale Energiestrategie (RES), een energiecampagne voor inwoners en meer.’

Wat doe je precies bij Facet?

‘Extern werk ik vooral voor de gemeente Waalre als Beleidsadviseur Duurzaamheid. Intern heb ik een andere rol als financial controller. Een jaar geleden heb ik aangegeven geïnteresseerd te zijn in de financiën bij Facet. Facet groeit, en vanuit deze groei was er vraag naar iemand die de rol van financial controller wilde invullen. Op dat moment ben ik ingestapt.

Alhoewel ik geen bedrijfskunde heb gestudeerd, heb ik wel affiniteit met financiën. Thuis doe ik bijvoorbeeld ook de ‘boekhouding’. Op dit moment ben ik, naast mijn inhoudelijke werk voor de gemeente Waalre, verantwoordelijk voor de facturatie en zorg ik er bijvoorbeeld voor dat facturen tijdig worden voorbereid en naar klanten worden verstuurd. Dit doe ik samen met Sandra van Joanknecht.

Vanuit mijn functie als controller probeer ik voor de lange termijn grip te krijgen op strategische vraagstukken en investeringsbeslissingen. De medewerkers kunnen alles inzien qua financiën. Dat is een groot verschil met de strategie van de meeste andere bedrijven. Ik geef maandelijks terugkoppeling aan mijn collega’s over hoe we het doen op financieel gebied. Dit sluit ook aan bij één van de kernwaarden van Facet: transparantie.’

Wat maakt jou uniek in je werk?

‘Het aan elkaar verbinden van mensen en losse eindjes. Daarnaast ondersteun en coach ik graag anderen en ben ik goed met cijfers. Ook heb ik een sterk analytisch vermogen en merk ik snel als er in een rapportage iets niet klopt. En afspraak is afspraak. Ik doe wat ik zeg en zeg wat ik doe.’

Welke werkzaamheden geven jou de meeste energie?

‘Als een rapport of advies positief ontvangen wordt, krijg ik daar enorm veel energie van. Een wethouder die bijvoorbeeld zegt: “wauw, hier kan ik echt iets mee”. De combinatie van een goed ontvangen rapport en dat het vervolgens ook echt wordt uitgevoerd, daar word ik echt blij van.’

Hoe omschrijf je Facet aan iemand die ons niet kent?

‘Facet is een club enthousiaste mensen de zich inzet voor de wereld van morgen. Bij Facet hebben we veel vrijheid en veel verantwoordelijkheid. Daar moet je mee om kunnen gaan, en die verantwoordelijkheid willen en kunnen pakken. We zijn een groep hechte mensen die er samen iets moois van probeert te maken. Veel van ons zijn privé ook met elkaar bevriend.

In het jaarbericht ben ik ook geïnterviewd, hierin lees je meer over Facet.’

‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!’

Wat heb je geleerd in je tijd bij Facet?

‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Ik ben echt onder de indruk van de aanwinsten binnen ons team. Saskia, bijvoorbeeld. Wat zij allemaal doet voor Facet is fantastisch. Dat vind ik ontzettend mooi om te zien. In mijn werk wil ik altijd graag in control zijn. Vaak is dat goed en nodig, maar soms is loslaten beter. Ik zie op voorhand al dat er iets niet goed dreigt te gaan en wil dan ingrijpen. Maar mensen moeten zelf kunnen vallen, om vervolgens weer op te kunnen staan. Dat is ook wel een beetje de kern van Facet denk ik. Dat je verantwoordelijkheid kan en mag nemen. Daar moet je mee om kunnen gaan. Het is een leerproces. Het gaat niet vanzelf en dan kan je een keer vallen. Maar dan staat het team ook weer klaar om je op te vangen of te helpen opstaan.’

Wat vind je het leukste aan Facet en waar ben je het meest trots op?

‘Het leukste aan Facet is de informele werksfeer en de borrel op vrijdag. Zoals dat bij ons gaat, zie je het niet vaak bij andere bedrijven. Daarnaast is het samen lachen en samen huilen. Het meest trots ben ik op wat we in een korte tijd hebben neergezet. Klanten weten ons te vinden en samen proberen wij echt een bijdrage te leveren aan dingen die ertoe doen. Binnen de mogelijkheden die we hebben, willen we samen een bijdrage leveren aan een gezondere en betere wereld voor toekomstige generaties. Samen iets achterlaten waar we trots op kunnen zijn!’