We zijn in gesprek met Edgar Willems. Hij is altijd in voor een grapje, behulpzaam en maakt maar al te graag tijd vrij voor zijn collega’s. Om hem beter te leren kennen en te weten te komen wat voor werkzaamheden hij uitvoert en hoe hij bij Facet terecht is gekomen, stellen we hem negen vragen.

Hoe beschrijf je jezelf tijdens en buiten het werk?

“Ik ben enthousiast en altijd oprecht geïnteresseerd in andere mensen. Ik hou van een grapje en vind het leuk om mijn collega’s af en toe een beetje uit de tent te lokken. Ik ben vrolijk, open en makkelijk in de omgang. Ik praat graag met mensen maar ik kan ook rustig zijn. Zowel thuis als op het werk ben ik hetzelfde. Er is geen verschil tussen de privé Edgar en de professionele versie van mezelf. Thuis en op het werk kan iedereen altijd met zijn of haar verhaal bij me terecht. Ik wil altijd iedereen proberen te helpen. Daar maak ik het mezelf ook lastig mee, want ik kan heel slecht ‘nee’ zeggen. Dat is echt mijn valkuil.”

“Ik vind het ook niet nodig om me bij Facet anders te gedragen dan wie ik ben. Veel mensen zien thuis als een veilige haven. Voor mij is Facet dat ook. Ik hoef mezelf hier niet anders voor te doen, ik hoef me hier niet beter voor te doen of me ergens voor te schamen. En dat is echt des Facets: je mag zijn wie je bent. Dat vind ik zo fijn aan hier.”

Ik ben zoals ik ben, thuis en op het werk.

Wat deed je voordat je bij Facet werkte?
“Ik heb in allerlei verschillende functies in diverse branches gewerkt, zoals de bouw, metaalindustrie en openbare ruimte. Ook heb ik een tijdlang quizavonden gepresenteerd. Dat vond ik heel leuk werk. Ik ontmoette allemaal verschillende groepen mensen, elke quizavond was weer anders. Hier heb ik heel veel plezier aan beleefd.”

Hoe ben je in de duurzaamheidsbranche terechtgekomen?
“Hier ben ik echt ingerold. Het hing van allerlei toevalligheden aan elkaar. Ik ben er nooit bewust mee bezig geweest dat ik hier wilde werken. Tot ik Tommie Valkenburg tegenkwam bij het voetbalveld. We hadden direct een klik en een paar jaar later waren we collega’s van elkaar. Mijn CV paste niet helemaal om een rol als adviseur op me te nemen. Daarvoor had ik te weinig ervaring. Het mooie is dat er bij Facet juist wordt gekeken naar de mens achter het CV. Het belangrijkste is dat er een klik is. Wie je bent is hier voornamer dan wat je gedaan hebt. Naast Facet ben ik ook met duurzaamheid bezig in mijn eigen bedrijf, waar ik werk als projectbegeleider voor de openbare ruimte.”

Wat doe je precies bij Facet?
“Binnen Facet heb ik verschillende rollen. Mijn titel is ‘Adviseur Grondstoffen & Circulaire Economie’. Ik ben vooral bezig met de aanpak van (zwerf)afval. Bij het salesteam zoek ik samen met een aantal andere collega’s naar kansen en opdrachten. Het voelt goed als we een opdracht binnenhalen en van meerwaarde kunnen zijn voor de klant. Ook ben ik gastdocent en geef ik af en toe gastlessen op het basisonderwijs over zwerfafval en voedselverspilling. Dat is hartstikke leuk en de leerlingen zijn vaak heel enthousiast.

Naast deze rollen ben ik ook actief als vertrouwenspersoon binnen Facet. Dat word je niet zomaar: de collega’s hebben mij door middel van een stemming gekozen. Ik voel me niet per se vereerd om dit te zijn, maar ik vind het wel heel mooi dat mijn collega’s vertrouwen in mij hebben en dat ze het gevoel hebben dat ze bij mij terecht kunnen als er iets niet lekker zit. Ik zeg ook dat ze altijd bij mij kunnen aankloppen, met wat dan ook: relationeel, werk, alles.

Als vertrouwenspersoon bied ik een luisterend oor, maar los ik de problemen van de ander niet op. Ik treed ook niet op als bemiddelaar: ik bied handvaten, zodat de ander zelf tot een oplossing komt. Stel dat twee collega’s onderling een probleem hebben, dan kan ik suggesties aandragen zodat iemand het gesprek aan kan gaan met de ander, of ik kan bij het gesprek aanwezig zijn als dat prettiger voelt. In zekere zin borg ik dat er een veilige werksfeer is. Als ik het signaal krijg dat mensen zich niet veilig voelen in een bepaalde (privé- of werk-) situatie, dan sta ik als vertrouwenspersoon open voor het gesprek. In deze rol komt mijn karaktereigenschap behulpzaamheid naar boven: als ik mensen kan helpen, dan doe ik dat graag.”

In zekere zin borg ik, als vertrouwenspersoon, dat er een veilige werksfeer is.

Wat maakt jou uniek in je werk?
“Tijdens mijn werk ben ik veel bezig met het zoeken naar verbindingen en kansen, om op die manier voor opdrachtgevers iets te kunnen betekenen. Dit doe ik niet alleen tijdens mijn werkzaamheden voor het salesteam, maar ook als ik aan het werk ben voor mijn (zwerf)afvalprojecten. Ik probeer continu personen en andere partijen aan elkaar te koppelen om zo het project verder te helpen en mijn netwerk uit te breiden. Oog hebben voor verbinding en samenwerking, dat maakt mij uniek.”

Welke werkzaamheden geven jou de meeste energie?
“De meeste energie krijg ik van werkzaamheden die ik in een team kan uitvoeren. Op dat moment is er niet één kartrekker, maar staan we met een heel team voor een uitdaging. Ook vind ik het tof om een vraagstuk te behandelen waar veel weerstand bij komt kijken. Hierdoor wordt het niet alleen een stuk interessanter, ik krijg ook veel energie om de weerstand om te draaien naar iets positief. Administratieve werkzaamheden leveren me niet veel energie op. Rapporten schrijven is dus niet zo mijn ding.”

Hoe omschrijf je Facet aan iemand die ons niet kent?
“Soms zeg ik weleens gekscherend dat Facet een beetje een rariteitenkabinet is: we komen namelijk allemaal uit (soms totaal) verschillende werelden, zoals bestuurskunde, de bouw, milieukunde, klimaatwetenschap, de ruimtelijke ordening, communicatie, conceptontwikkeling en culturele antropologie. Facet is vooral een club met inspirerende en unieke mensen, die kwalitatief supergoed en hoogwaardig werk leveren. We werken met plezier, wat terug te zien is aan onze kernwaarden en wat te voelen is als je bij ons op kantoor bent. We hebben oog voor elkaar en oog voor het werk dat we opleveren.”

Wat heb je geleerd in je tijd bij Facet?
“Superveel. Als mens heb ik me heel erg ontwikkeld in de afgelopen jaren. Ik heb dat deels zelf gedaan, maar het komt ook door een aantal collega’s waar ik goede gesprekken mee heb gehad. Zij willen me oprecht verder helpen in mijn werk en leven, en dat waardeer ik heel erg. Het heeft veel bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling.”

Jonge mensen zorgen voor een frisse blik, waardoor het bedrijf niet vastroest. Misschien dat ze vallen bij het proberen van een nieuwe methode, maar dan sta ik klaar om ze te helpen met opstaan.

Wat vind je het leukste aan Facet en waar ben je het meest trots op?
“Het leukste vind ik het werken met jonge mensen. Om me heen hoor ik weleens verhalen over bedrijven waar de mensen met de meeste ervaring de dienst uitmaken. Het argument daarvoor: wij hebben al vaker met dit bijltje gehakt. Dat geldt niet voor mij. Ik heb de nodige ervaring, maar ik heb de afgelopen jaren heel veel geleerd van de jonge mensen die werken bij Facet. Met hun frisse blik zorgen ze ervoor dat we niet vastroesten. Ik ben totaal niet belerend en geef ze juist een kans om hun stempel op een project te drukken. Misschien dat ze vallen bij het proberen van een nieuwe methode, maar dan sta ik klaar om ze te helpen met opstaan. Ik vind dat je altijd open moet staan voor nieuwe ideeën en kansen.

Ik ben er trots op dat collega’s mij waarderen en zien als een fijne collega. Daar ben ik soms nog wel trotser op dan op het behalen van successen in projecten. Ik word hier gewaardeerd. Mijn collega’s vertrouwen mij, en dat vind ik zó bijzonder. Dat voelt goed en dat is ook één van de redenen dat ik hier zo vrolijk rondloop. Ik ben er trots op dat ik dat uitstraal.”