Team Facet is vanaf 1 mei versterkt met een aanwinst: Eline Meesters is een nieuw gezicht in het kantoor van Facet aan de Scherpakkerweg. “Het is hier heel fijn. De sfeer is goed en ik zie meteen dat mijn collega’s gemotiveerde mensen zijn: er wordt hier hard gewerkt”. Hoe ervaart Eline het werken bij Facet? En hoe is ze hier terechtgekomen? We stelden haar een paar vragen.

Wat is je achtergrond?
“Ik ben opgeleid als industrieel productontwerper aan de Technische Universiteit in Delft. Eerst heb ik een tijdje als productontwerper gewerkt: ik was creatief bezig en ik kon een idee uitwerken tot een concreet product. Dit is leuk, omdat je tastbaar resultaat hebt van het idee dat je uitwerkt. Echter, het maken van de producten schuurde wel met een gedachte die al langer door mijn hoofd speelde: ik wil iets bijdragen aan een schone en duurzame wereld. Bij productontwikkeling heb ik me vaak afgevraagd, is er werkelijk nog een variant nodig van dit product? Daarnaast worden materialen en producten vaak eerst meerdere continenten over gesleept voordat ze bij de consument belanden, dat strookt niet echt met mijn ideaal. Langzaam maar zeker werd het voor mij belangrijker om daar iets in te veranderen. Ik ging me bijvoorbeeld verdiepen in circulair ontwerpen en mocht daar bij mijn eerste baan advies in geven binnen het ontwerpproces. Bij mijn tweede baan heb ik een volgende stap gezet en heb ik me beziggehouden met het ontwerpen van producten die bijdragen aan de energietransitie. Zo ben ik in aanraking gekomen met duurzaamheidsvraagstukken”.

Hoe ben je bij Facet terechtgekomen?
“Tijdens mijn eerdere banen merkte ik meer en meer dat ik energie kreeg van het verbinden van mensen en mogelijkheden. Ik hield me minder bezig met het daadwerkelijk uitdenken en uitwerken van een concreet product en werd een verbindende factor. Toen las ik een artikel over het teamgevoel binnen Facet en hoe hier aan opdrachten wordt gewerkt met het hele team. Dat trok mij echt aan. Daarom heb ik hier gesolliciteerd”.

Hoe ervaar je de eerste weken?
“Het is hier heel fijn om te werken. Ik had al gelezen over de platte structuur en tijdens mijn eerste weken heb ik dat ook gemerkt: iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Tijdens het personeelsuitje zijn we met z’n allen op pad geweest en dat was voor mij de ideale gelegenheid om iedereen wat beter en op een andere manier te leren kennen. Ik heb zin om projecten op te pakken en een bijdrage te leveren. Dat kan hier: het is gelijk toepasbaar, en dat is fijn”.

Wat is je droom voor de toekomst?
“Soms maak ik me wel eens heel druk om het klimaat. Ik lees er veel over en luister naar podcasts waarin telkens bevestigd wordt hoe ernstig het probleem is en hoe het hele systeem zal moeten veranderen. Als ik jaren geleden de gordijnen ’s morgens opendeed en ik zag een strakblauwe lucht, dan was ik daar heel blij mee. Nu gaat het me tegenstaan. Mijn droom voor de toekomst is dat ik iets kan doen aan hoe wij als mens met de wereld en de natuur omgaan. Ik heb een echt ‘drive’ om daar iets in bij te dragen. Niet alleen voor mezelf, maar vooral voor mijn dochter en haar generatie. Het is fijn om te werken op een plek waar je echt kan werken aan die verandering.”