Groen maakt gelukkig

Biodiversiteit wil zeggen variatie in de natuur. Hoe hoger de biodiversiteit, hoe sterker de natuur. Een groene omgeving is niet alleen duurzaam maar maakt ook gelukkiger, zo blijkt ook uit onderzoek van Wageningen Environmental Research (bron: Wageningen University & Research). Dus steek de handen uit de mouwen en upgrade je tuin met onze top 10 tips voor meer biodiversiteit.

1. Plant bomen

Met bomen vergroot je in één klap het oppervlak van je tuin; namelijk de hoogte in. Het is een flatgebouw én supermarkt in één voor vogels, insecten en andere dieren. Ze bieden woonruimte, voedsel, schaduw en doen wonderen voor de vochthuishouding in je tuin.

2. Steen eruit, groen erin

Stenen zorgen er niet alleen voor dat vogels, vlinders, bijen of andere dieren wegblijven, ze leiden ook tot wateroverlast en hittestress. Met veel stenen kan water moeilijker de bodem intrekken en stenen houden veel warmte vast.

‘Onbedekte aarde’ in je tuin droogt snel uit. Zorg dat de tuin bedekt is met planten en bodembedekkers. Planten houden vocht goed vast en voorkomen dat niet al het water uit de grond verdampt. Sproeien is minder nodig en zo bespaar je ook nog eens water.

3. Varieer

Een inkoppertje! Biodiversiteit wil niet meer zeggen dan variatie! Dus:

  • Koop, ruil en zaai verschillende plantensoorten;
  • Neem voedselrijke planten zoals een bijenboom, vlinderstruik of kersenboom;
  • Plant hoge bomen, lage bomen, struiken, klimplanten, bodembedekkers;
  • Zorg voor verschillende bloeitijden: zo hebben insecten een langere tijd voedsel;
  • Creëer schaduw-, halfschaduw- en zonplekken.

4. Maak een insecten- of bijenhotel

Bijen en vlinders zorgen voor de bestuiving van de planten in je tuin, terwijl oorwormen, gaasvliegen en lieveheersbeestjes beschermen tegen (te veel) luizen en schimmels. Zo’n ‘hotel’ maak je eenvoudig zelf. Neem verschillende natuurlijke materialen als hout (met gaatjes), bast, stro en riet en bundel dit in een houten frame. Dit biedt insecten een verblijfplaats bij regen of kou en geeft ze een plek om eitjes te leggen. Niet zo’n knutselaar? Ook met een stapel hout of bladeren die je met rust laat zijn insecten heel blij.

5. Bouw een vogelhuisje

In het vogelhuisje kunnen vogels zich nestelen en kun je ze eventueel voorzien van extra voedsel in de winter. Dit is ook een leuk project om samen met kinderen te doen! Zoek voor je start met bouwen wel eerst op welke vogels je wil aantrekken en wat voor soort huisje én locatie deze soort fijn vindt.

6. Natuurlijke rommel is goud waard

Je tuin is zo groot boven als onder de grond. In de aarde vormt zich een complex ecosysteem met wortels, schimmels, bacteriën en insecten. Die grond moet gevoed worden met natuurlijke en langzame meststoffen: compost, blaadjes en een beetje poep. Houtsnippers helpen ook en werken goed tegen onkruid, bevorderen waterregulatie en houden de bodem stevig. Gebruik vooral geen kunstmest.
Neem dus een compostbak en haal niet zomaar alle losse blaadjes of takjes weg die in jouw tuin liggen. Wil je toch een net tuintje? Maak dan een rommelhoek uit het zicht waar je oud blad en takken verzameld.

7. Neem een wormenbak

In een wormenbak helpen wormen om jouw etensresten te verteren. De ‘wormenpoep’ die overblijft is een feestmaal voor je tuin. Er zijn prachtige design exemplaren te koop, maar op YouTube vind je ook veel voorbeelden om er zelf een te maken en onderhouden.

8. Maak je buren enthousiast

Barst jouw tuin al van de biodiversiteit? Maak je buren enthousiast! Deel tips en ruil plantjes met ze (ook goed voor de portemonnee). Of start via de gemeente een burenactie om (voor)tuintjes te vergroenen of een plantsoen samen te beheren.

9. Klimaatbestendig groen

Vul je tuin met planten en bomen die bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat. De zomers zijn nu warmer en droger en niet iedere boom of plant kan daar tegen. Maar er zijn ook plekken in ons ‘lage landje’ die (soms) erg nat zijn. Laat je goed informeren over welke planten en bomen passen in jouw tuin.

10. Laat het chemische middelen liggen en gebruik natuurlijke varianten

Vermijd schadelijke en onnatuurlijke stoffen tegen onkruid en insecten. Zoek in plaats daarvan meer ‘natuurlijke’ oplossingen; zo werken lavendeltakjes bijvoorbeeld tegen fruitvliegjes en citroeneucalyptusolie tegen muggen. Hebben jouw planten last van luizen, rupsen of schimmels? Bouw een insectenhotel. Met chemische bestrijdingsmiddelen verstoor je het natuurlijk evenwicht en doe je jouw tuin meer kwaad dan goed.

Draag je steentje bij

Door het vergroenen van je tuin zorg je voor een betere balans in flora en fauna en draag je bij aan het lokale ecosysteem, iets wat op langere termijn klimaatverandering helpt tegengaan. Daarbij creëer je een lekker plekje waar het in de zomer goed vertoeven is.

Benieuwd hoe je als gemeente de biodiversiteit kan vergroten/stimuleren? Kijk dan hier!