Talent Development Programma: In gesprek met Loes en Carolina

Vandaag gaan we in gesprek met Loes en Carolina. Zij volgen allebei het Talent Development Programma waarbij ze ondersteund worden in hun werk voor de Gemeente Someren. Loes heeft het programma inmiddels afgerond, en Carolina zit er juist middenin. We zijn benieuwd naar hun ervaringen.

Het Talent Development Programma is altijd maatwerk.

Het Talent Programma kent vele vormen, opleiden is immers maatwerk. Zowel Loes als Carolina volgen het Mastership Klimaat en Duurzaamheid bij Newpublic en werken in opdracht van de gemeente Someren. De intentie is dat ze na afronding van dit mastership bij gemeente Someren in dienst gaan.

Naast de begeleiding vanuit Newpublic heeft gemeente Someren ervoor gekozen om Facet in te schakelen voor extra inhoudelijke, procesmatige en persoonlijke begeleiding.

Maak kennis met Loes en Carolina.

Allebei een passie voor duurzaamheid, maar een totaal andere achtergrond. Loes studeerde Bestuurskunde aan de Avans in Den Bosch, Carolina Dierwetenschappen en vervolgens Development and Rural Innovation in Wageningen. Duurzaamheid en vooral de diversiteit van dat thema sprak hen beide aan, evenals de maatschappelijke bijdrage die ze kunnen leveren in dit werkveld.

Hoe kwam je met het Talent Development Programma in aanraking?

Loes: “Facet werd in februari 2023 ingeschakeld om me inhoudelijk te begeleiden met twee opdrachten, vanaf die tijd ben ik deelnemer aan het Talent Development programma. Ik ben net afgestudeerd en werk net, ik vind het daarom leuk om zoveel mogelijk te leren en waardeer de kennis die ik vanuit verschillende plekken mee kan krijgen.”

Carolina: “Ik ben eind 2023 gestart. Het is voor de gemeente belangrijk dat ze actuele kennis op het gebied van duurzaamheid in huis halen. Dat is het mooie aan het Talent Development Programma en de begeleiding van Facet. De kennis wordt overgedragen aan het nieuwe personeel van de gemeente. Ik denk dat dit veel gemeentes die de uitdaging hebben om goede mensen te vinden een mooie uitkomst biedt.”

Wat zijn jullie ervaringen?

Carolina: “Ik heb het Talent Development programma ervaren als een warm bad. Bij Facet is iedereen ontzettend aardig en ik heb het idee dat er veel kennis in huis zit. Mijn eerste training was zakelijk tekenen, dit was niet een thema dat ik zelf snel zou kiezen, maar daarom was het juist heel waardevol. Het belang van dingen visueel weergeven werd meteen duidelijk. Ik denk dat dat de kracht is van het programma: er komen allerlei thema’s aan bod. Ook juist de thema’s die je misschien op het eerste gezicht het minst aanspreken, maar in de praktijk erg nuttig zijn!”

Over haar verwachtingen deelt Carolina: “Ik hoop van Facet veel te leren over verschillende duurzaamheidsthema’s en hoe ze met elkaar verband houden. En over het functioneren van de gemeente en de projecten en processen, zodat ik deze zo goed mogelijk kan oppakken. Het sparren met andere talenten en collega’s van Facet over de uitdagingen die ik tegenkom, en van elkaar leren, is ook iets waar ik naar uitkijk.”

Als je het Talent Development Programma van Facet in een zin zou moeten beschrijven…

Loes: “Een goede afwisseling tussen verschillende soorten leren! Aan de ene kant ben ik bezig met kennisontwikkeling en aan de andere kant met persoonlijke ontwikkeling. Bij Facet is er ervaring op zowel het gebied van proces, inhoud als persoonlijke ontwikkeling.”

Hoe ziet je dag als TD’er eruit?

Loes: “Om de week is er een volle dag training op kantoor bij Facet, met vooraf ‘huiswerk’. Alle talenten komen dan samen. Er wordt voor iedere opleiding dag de koppeling gemaakt met de praktijk, zoals het toepassen van projectmatig werken op onze eigen projecten. We worden daarnaast ook bij de uitvoering van dagelijkse werkzaamheden begeleid door Facetters. Zo heb ik samen met Facetter Saskia twee opdrachten uitgevoerd. We hebben een communicatieplan geschreven voor het verduurzamen van de wijk die van het gas af gaat. Ook de klankbordgroep en informatiebijeenkomsten hebben we samen georganiseerd. Momenteel werk ik samen met Carolina aan het schrijven van een duurzaamheidsvisie voor de gemeente, onder begeleiding van Facetters Saskia en Gerdien.

Loes heeft het Trainee Development Programma inmiddels afgerond. Wat neem je mee?

Loes: “Wat me vooral is bijgebleven, is het onderdeel persoonlijke ontwikkeling. Door te onderzoeken wat voor mij belangrijk is en hoe ik daarnaar handel, wordt heel duidelijk wat ik wil in mijn werk en persoonlijk leven. Zo kom ik dus ook beter tot mijn recht als mens en in mijn werk. Ook het leren over projectmatig werken vind ik heel waardevol, naast alle inhoudelijke kennis die ik heb opgedaan.”

“Ik ga dit soort dingen altijd met een open blik in. Ik ben positief verrast en heb het erg naar mijn zin gehad. Ik werd heel warm verwelkomd en ontdekte de vriendelijke kant van Facet; ondanks dat wij als talenten ‘externen’ zijn, is de sfeer heel informeel en benaderbaar. Dat mag ook zeker als waardevol onderdeel van het programma genoemd worden.”

Visie op de toekomst.

Carolina: “Ik streef er naar een professional te worden met uitgebreide kennis over diverse duurzaamheidsthema’s en vooral de samenhang tussen deze thema’s. Ik heb goede hoop dat, wanneer deze periode voorbij is, ik mezelf een echte duurzaamheidsexpert kan noemen.”

Loes: “Ik hoop dat ik mezelf blijf ontwikkelen, veel verschillende ervaringen opdoe en blijf leren. Ik weet dat ik graag ook een master wil gaan doen om zo nog meer kennis te vergaren op het gebied van duurzaamheid. Dit wist ik al wel een beetje, maar mijn beeld is in dit jaar wel heel erg bevestigd. Ik vind bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven écht leuk en wil hierin verder.”

Meer weten over het Talent Development Programma? 

Ben je geïnteresseerd in het Talent Development Programma? Of ben je een gemeente en ben je op zoek naar een lange termijn oplossing? Kijk snel verder hier op onze website of neem contact met ons op!

Ook geïnteresseerd in de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Anne de Gier – Bernts Adviseur