Interview met Marit Kuijpers: Deelnemer aan het maatwerkprogramma Circulaire Economie binnen het Talent Development Programma

Maarten van Ham Adviseur

Marit Kuijpers, junior medewerker duurzaamheid bij de gemeente Horst aan de Maas, deelt haar ervaringen in de wereld van circulaire economie. Marit vertelt over haar studie, haar eerste stappen in de duurzame sector en haar groei binnen de gemeentelijke context. Daarnaast bespreekt ze de impact van haar werk en de ruimte voor innovatie die ze binnen de gemeente ervaart.

Kun je jezelf kort voorstellen en vertellen wat je doet bij de gemeente Horst aan de Maas?

Mijn naam is Marit Kuijpers en sinds augustus 2024 ben ik junior medewerker duurzaamheid bij de gemeente Horst aan de Maas. Mijn focus ligt volledig op circulaire economie. Dit is mijn eerste baan na mijn studie, dus het is een enorme leerervaring. Ik ben begonnen met een passie voor duurzaamheid en innovaties die bijdragen aan een betere toekomst.

 

Wat heeft je geïnspireerd om de richting van duurzaamheid op te gaan?

Dat komt eigenlijk voort uit mijn eigen interesse. Vroeger was ik altijd buiten tussen de planten, bloemen en bijen. Op de middelbare school werd duidelijk dat als we zo doorgaan als nu, dit niet meer vanzelfsprekend zal zijn voor de generaties na ons. Bij het kiezen van een studie was het voor mij dus duidelijk: het moest een opleiding zijn waarin ‘groen’ en impact samenkwamen. Ik heb toegepaste biologie gestudeerd aan de HAS in Venlo, en ben als stagiair bij Van der Valk Hotel in Venlo terechtgekomen. Mijn stage richtte zich op duurzaamheid, en dat is een belangrijke stap geweest. Toen besloot ik dat ik dit pad wilde volgen.

Je hebt gekozen voor een juniorfunctie bij de gemeente. Waarom deze stap?

Ik was op zoek naar een functie waarin ik mezelf verder kon ontwikkelen, en de gemeente Horst aan de Maas bood die mogelijkheid. Het was de eerste vacature die ik tegenkwam, en ik besloot direct te solliciteren. De gesprekken waren leuk en uiteindelijk ben ik in augustus 2024 gestart. Het is soms nog steeds best wennen, vooral het begrijpen van hoe de structuren binnen de gemeente werken, maar het is echt een kans om door te groeien.

Wat is het meest uitdagende aan je werk tot nu toe?

Het meest uitdagende is het navigeren door de gemeentelijke structuren en het nieuwe karakter van het onderwerp. Je moet weten bij wie je moet zijn voor bepaalde zaken, hoe processen werken en vooral hoe je effectief kunt samenwerken met verschillende partijen. Ook het samenspel tussen ambtelijke en bestuurlijke zaken is soms complex. Maar dit leer je gaandeweg, en ik merk dat ik hierin steeds meer grip krijg.

 

Je hebt deelgenomen aan een maatwerkprogramma specifiek voor circulaire economie. Hoe was dat voor jou?

Het was heel waardevol. Het programma was volledig afgestemd op mijn rol en interesses. Het was geen standaardprogramma, maar juist heel flexibel, waardoor ik het in mijn eigen tempo kon volgen en me kon verdiepen in de onderwerpen die voor mij belangrijk waren. De gesprekken en begeleiding waren erg waardevol, omdat ik ook ruimte had om mijn eigen vragen en behoeften in te brengen.

 

Hoe heb je de kennis uit dit Talent Development Programma kunnen toepassen in je werk?

Het fijne aan dit programma is dat je direct opdrachten krijgt waarmee je de opgedane kennis kunt toepassen. Zo ben ik bijvoorbeeld in gesprek gegaan met de verantwoordelijke voor inkoop binnen de gemeente om circulaire principes te bespreken. We hebben afgesproken om regelmatig te overleggen en samen te werken, zodat we circulaire economie kunnen integreren in ons inkoopbeleid. Het is een klein stapje, maar het zet wel iets in gang.

Wat zijn de vervolgstappen voor jou binnen de gemeente?

Na de zomer ga ik starten met het ontwikkelen van het programma voor circulaire economie binnen de gemeente. Ik krijg de ruimte om zelf de koers uit te zetten en het programma vorm te geven. Door de opdrachten en gesprekken die ik tot nu toe heb gehad, merk ik dat ik al veel heb geleerd over hoe ik praktische stappen kan zetten en waar ik moet beginnen.

 

Zijn er dingen die je niet had verwacht toen je bij de gemeente begon?

Wat mij echt is opgevallen, is de invloed die een gemeente kan hebben op circulaire economie. Die reikwijdte is namelijk breder dan ik van tevoren had gedacht. Het is interessant om te zien hoe de gemeente haar invloed kan aanwenden om duurzame keuzes te stimuleren.

 

Wat drijft jou om de wereld een beetje mooier te maken?

Wat mij drijft, is de verwondering over hoe alles continu verandert. Ik wil bijdragen aan die veranderingen door mijn kennis en vaardigheden in te zetten. Het besef dat je een positieve impact kunt hebben op de toekomst is voor mij echt motiverend. De kleine stappen die we nu al zetten, kunnen grote gevolgen hebben voor de wereld van morgen.

Samen aan de slag?

Nicole Haas Adviseur