Duurzame (her)opbouw van toerisme

De maatregelen om het coronavirus in de hand te houden hebben een grote impact op de Nederlandse economie. Vooral de toerisme sector wordt zwaar getroffen door de 1,5 meter maatschappij en een volledige zomer zonder evenementen. In 2018 bracht het toerisme in Nederland zo’n 87 miljard euro in het laatje (bron: CBS), in 2020 zullen we daar maar een fractie van binnenkrijgen. Alleen door snel te handelen en actief te investeren kunnen we de toerismesector op een duurzame manier (her)opbouwen. Waarom is het voor een gemeente van belang om nu in te spelen op duurzaam toerisme?

De definitie van duurzaam toerisme

Duurzaam toerisme valt op meerdere manieren te interpreteren. Een duurzame (her)opbouw van de toeristische sector draait om de financiële duurzaamheid. Met als doel dat de toerisme sector op een houdbare en stabiele manier herstelt met de kleinst mogelijke kans op een terugval. Duurzaam toerisme kan ook geïnterpreteerd worden als milieuvriendelijk toerisme. Met meer aandacht voor milieu, mens en dier om een bestemming voor toekomstige generaties in de huidige staat te behouden. Door de abrupte stilstand van al het toeristisch verkeer zijn er kansen om de sector op te bouwen met meer aandacht voor deze waarden, om ook zo een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen.

Nederlanders denken nu al aan hun volgende vakantie

De grenzen zitten op slot en het luchtruim is leeggelopen, mede door de huidige corona maatregelen voorspelt de Rabobank dat er dit jaar meer Nederlanders hun vakantie in eigen land zullen vieren (bron: Hospitality Management). Deze zelfde maatregelen zorgen ervoor dat de gemiddelde Nederlander noodgedwongen thuis zit, hierdoor neemt dan ook het internetgebruik zichtbaar toe (bron: het Parool). Op sociale media dromen we massaal weg bij beelden van tropische paradijzen en avontuurlijke trektochten met onze volgende vakantie alweer in gedachten. Iedereen zit nu in de inspiratie fase van zijn reisproces, dé fase waarin we extra vatbaar zijn voor marketing campagnes (bron: SiteMinder). Doelgerichte marketing kan daarom juist nu in tijden van corona een grote invloed hebben op de manier waarop we gaan reizen post-corona.

Directe actie gaat zijn vruchten afwerpen

Het is nu een goed moment om in te spelen op een duurzame vormgeving van het toerisme. Meer Nederlanders gaan hun vakantie dichter bij huis vieren, wat al staat voor een duurzamere reis door minder vervuiling van transportmiddelen. Het is ook een mooie kans om gedragsverandering te stimuleren, mede door een focus te leggen op waardering voor de Nederlandse natuur. Een toegenomen waardering kan leiden tot een reductie in zwerfafval en de toename in populariteit kan leiden tot verbeteringen in de openbare ruimte. Door deze sterke promotie van Nederlandse natuur en cultuur kan het toerisme een duurzame omslag maken. Ook biedt het veel economische voordelen. Het stimuleert de lokale economie door kleinere bedrijven en organisaties meer klanten en naamsbekendheid te bieden, wat zorgt voor een duurzame lokale economie. Met wat sturing kunnen deze bedrijven op een duurzame manier gaan groeien. Een goede marketingcampagne op het juiste moment inzetten kan zo leiden tot een positieve systematische verandering voor het binnenlands toerisme in Nederland.

Er wordt al actie ondernomen

Verschillende partijen zetten zich nu al actief in om het herstel van de toerisme sector voor te bereiden. Het Offensief Duurzaam Herstel Bestemming NL is hiervoor in leven geroepen om een maximale samenhang en versterking tussen landelijke, provinciale en lokale initiatieven te verzorgen. NBTC werkt hiervoor samen met verschillende partners om een landelijk marketingoffensief op te stellen. Het campagne-concept voor herstel van de binnenlandse markt, gericht op de binnenlandse bezoeker, wordt begin mei opgeleverd (bron: NBTC). Meerdere regio’s zijn bezig met een plan van aanpak om het toerisme weer zo snel mogelijk te laten opstarten zodra dat mogelijk is. Zo is ook Zuid-Limburg bezig met een breed gedragen hersteloffensief om hun economische schade van €2,2 miljard te beperken (bron: Visit Zuid-Limburg).

Wat kan ik als gemeente doen?

Er zijn verschillende manieren om het toerisme weer op gang te krijgen, of wellicht zelfs op te bouwen zodra de corona maatregelen worden versoepeld. Het is belangrijk om er tijdens de COVID-19 crisis goed over na te denken. Wat heb je als gemeente nog aan te bieden als de meeste horeca en accommodatiefaciliteiten uitblijven? Een goede marketingstrategie is een belangrijk uitgangspunt. Daar kan Facet bij helpen. Met specialisme op communicatie en marketing kunnen wij helpen om het toerisme in uw gemeente op een duurzame manier te (her)opbouwen. Meer weten? Neem dan contact met ons op.