Twee jaar Facet: tijd voor een interview met Nick Couwenberg

Nick Couwenberg, directeur en mede-eigenaar van Facet Government barst van de energie als hij wordt geïnterviewd ter ere van het tweejarige bestaan. “Twee jaar alweer, echt, de tijd is gevlogen”. “Al vanaf het begin zijn we met een geweldige club mensen aan dit avontuur begonnen en nu, twee jaar later, kun je niet anders dan met gigantisch veel trots hierop terugkijken.”

Over de naam kan Nick duidelijk zijn: “Onze klanten hebben uitdagingen in veel facetten waar wij ze bij mogen ondersteunen, de naam was eigenlijk een hele logische. Verder merken we dat sommige facetten veranderen en er nieuwe bijkomen.”
Wat typeert Facet nu eigenlijk? “Onze cultuur is echt ongekend. We hebben een geweldige groep mensen waarbij fun echt onderdeel moet zijn van de manier waarop we de dingen doen.”

Is jouw belangrijkste taak dan ook het bewaken van deze cultuur? “Nee, pertinent niet, cultuur bewaken doen we echt samen. Ik zie het als mijn belangrijkste taak om dienstbaar te zijn aan alle collega’s. Zo zie ik mezelf ook, als een van de collega’s. Dit mag ook niet veranderen, juist dan ben ik op mijn best.”

Hoe kijk je naar jullie werkzaamheden en waar liggen voor Facet volgens jou de uitdagingen? “Facet is vooral werkzaam voor (lokale) overheden. Al deze overheden hebben te maken met regelgeving op diverse facetten waar zij aan moeten voldoen. Onze dienstverlening is flexibel volgend aan deze regelgeving om overheden hierin te kunnen ondersteunen. Daar ligt onze belangrijkste kracht. Onze mensen zijn allemaal specialisten en procesbegeleiders, ieder met unieke kennis. Die kennis is voor ons ook zo enorm belangrijk. Vandaar dat wij ook 20 procent van onze tijd investeren in kennisdeling. Zowel in- als extern. Iedere vrijdag gebruiken wij om ons te ontwikkelen. Facet Friday is daarmee geboren. We trekken hiermee vernieuwende ideeën letterlijk het podium om ons te prikkelen, inspireren en laten groeien. We houden hier heel erg aan vast omdat we zien wat deze groei met ons team doet. Voor onze collega’s voelt werk ook meestal niet als werk. Door de manier waarop wij dingen samen doen vervaagt de harde grens van privé en werk. Het blijft geweldig als ik hoor dat Facet gezien wordt als een tweede thuis.”

Wat vond jij het moeilijkste aan het ondernemerschap? “Haha, loslaten, dat blijft nog wel een dingetje. Ik ben als techneut graag met de details bezig en heb hieraan echt moeten wennen. De keren dat het me steeds beter lukt worden groter. Wat ik merk is dat het me tijd, ruimte en lucht geeft voor nieuwe ideeën, initiatieven en creativiteit om Facet naar de toekomst te kunnen leiden en dat maakt dat het me steeds beter lukt. Ik krijg hiermee onder andere meer tijd om nog vaker dan ooit onze klanten te bezoeken en ze te bedanken voor onze samenwerking, want zonder deze mensen zou dit natuurlijk nooit gelukt zijn.”