We zijn in gesprek met Aico Visschers. Aico is een sociaal dier, houdt zich graag bezig met participatie en is dé klusjesman van Facet. Om hem en zijn werkzaamheden binnen Facet beter te leren kennen, stellen we hem tien vragen.
Hoe beschrijf je jezelf tijdens en buiten het werk?
“Ik ben graag onder de mensen. Zowel binnen als buiten mijn werk hou ik ervan om samen dingen aan te pakken. Gezamenlijk een doel bepalen en hier dan ook voor gaan. Wat dat betreft ben ik een echt mensenmens. Uiteraard kan ik ook goed alleen zijn, want het is af en toe heerlijk om mezelf terug te trekken in mijn schuurtje en te klussen met een muziekje erbij. Daarnaast ben ik redelijk perfectionistisch. Dat is ook terug te zien tijdens het klussen. Als iets scheef hangt, blijf ik ernaar kijken en haal ik het uiteindelijk toch weer uit elkaar.”
“Binnen of buiten het werk ben ik niet anders. Natuurlijk heb je wel een bepaalde rol die je aan moet nemen bij het uitvoeren van werkzaamheden, bijvoorbeeld een meer sturende rol. Maar mijn intrinsieke motivatie is altijd hetzelfde: de aarde waarop wij leven beter achter te laten voor de generaties na ons. Alles wat ik doe, probeer ik met deze overtuiging te doen.”
Wat is jouw achtergrond?
“Ik ben opgeleid tot planoloog en werk veel in de ruimtelijke ordening. In het verleden heb ik bij verschillende adviesbureaus gewerkt: zowel voor juridisch planologische als stedenbouwkundige adviesbureaus. Voordat ik bij adviesbureaus werkte, heb ik 10 jaar bij de gemeente Cranendonck gewerkt. Ik weet daardoor redelijk goed hoe processen verlopen bij gemeenten en waar de politieke gevoeligheden kunnen zitten. Ik kan hierdoor ook goed overweg met ambtenaren en bestuurders.”
“Bij de gemeente Cranendonck was ik vanuit de gemeente opdrachtgever aan stedenbouwkundige bureaus voor onder andere bestemmingsplannen. Vervolgens werd ik juist door gemeenten ingehuurd om dit werk te doen. En nu zit ik via Facet bij de gemeente Waalre weer aan de kant van de gemeente om plannen van bureaus en ontwikkelaars te toetsen.”

Wat doe je precies bij Facet?
“Het grootste deel van de week ben ik werkzaam voor de gemeente Waalre. Ik werk daar aan verschillende woningbouwprojecten, maar ook aan gebiedsontwikkeling. Mijn taken omvatten voornamelijk het beoordelen van bestemmingsplannen. Soms spring ik in bij andere projecten van Facet, met name aan de proceskant. Collega’s doen de inhoud en ik leid de stakeholdertafels. Daarnaast maak ik ook onderdeel uit van het salesteam, samen met Judith en Edgar. Af en toe ben ik ook nog de klusjesman voor Facet. Als er een trapleuning los zit of een slot van de deur kapot is, sta ik altijd klaar.”
Wat is jouw kracht?
“Mijn kracht ligt met name bij de proceskant. Ik vind het gaaf om duo’s te vormen en als specialisten elkaar te versterken binnen Facet. Zo komt ieders kracht tot zijn recht. Als we een opdracht uitvoeren, bijvoorbeeld het project Energie & Landschap voor de gemeente Heeze-Leende, is één van mijn collega’s aanwezig als inhoudelijk expert en ik pak het proces aan. Ik vind het leuk om sessies met stakeholders te organiseren en de participatie vorm te geven. Denk hierbij aan denktanks en inwonerspanels.”
“Dit stukje procesbegeleiding gebeurt ook in de privésferen. In mijn dorp Borkel en Schaft vind ik het leuk om dingen voor elkaar te krijgen met het Dorpsinitiatief en de werkgroepen daaromheen. Ik zie het belang van leefbaarheid in mijn eigen dorp en wil daar ook graag een steentje aan bijdragen. Draagvlak vergroot je automatisch als er meer mensen bij betrokken zijn. Het motiveert mij enorm om daar de resultaten van te zien.”
Wat geeft jou de meeste energie in je werk?
“Samen dingen oppakken en resultaten behalen. Bij de gemeenten waar wij aan de slag zijn, worden we gezien als volwaardig gesprekspartner. We worden bevraagd en geven ook ongevraagd ons advies. Het belangrijkste is dat onze opdrachtgevers hier waarde aan hechten.”
“Daarnaast merk ik dat ik snel ergens op mijn plek ben en dat ik het leuk vind om mijn weg te zoeken in een nieuwe organisatie. Ik ben in het verleden vaker langdurig ingehuurd door verschillende gemeenten. Dat is bij Facet niet anders, want momenteel zit ik al zo’n drie jaar bij de gemeente Waalre. Omdat ik hier voor het grootste deel van de tijd werk, vind ik ook dat je onderdeel moet uitmaken van die organisatie. Het grootste compliment dat je kan krijgen is als mensen denken dat je vast in dienst bent en niet ‘slechts’ als inhuur wordt gezien.”
“Toch is het soms ook lastig, want wie zijn nou je collega’s? Nu Facet fors is gegroeid de afgelopen jaren, is het soms een uitdaging om die verbinding te blijven houden. Je weet op hoofdlijnen wel waar iedereen mee bezig is, maar hebt niet altijd tijd om iedereen even goed te leren kennen. Daarom vond ik de bingo bij de opening van ons kantoor zo leuk. Tijdens deze bingo moesten we raden wat iemands hobby of welke persoonskenmerken bij welke persoon hoorde. Dat zorgt ervoor dat je mensen weer op een andere manier leert kennen.”
Wat is jouw grootste les binnen Facet?
“Als ik aan mijn grootste les denk is dat niet persé alleen bij Facet, maar het is wel een hele belangrijke voor mij. Ik merk dat ik naarmate ik ouder word dingen steeds beter kan loslaten en het kan overdragen aan anderen. Dat vond ik vroeger niet zo gemakkelijk: ik hield graag de regie in eigen handen en wilde alles zelf doen. Nu krijg ik er steeds meer vertrouwen in dat anderen het net zo goed of beter kunnen. Op hoofdlijnen vind ik het nog steeds prettig om overzicht te houden. Dat is ook buiten mijn werk om. Ik hou van zekerheid, dat zit in mijn karakter. Soms ben ik stiekem jaloers op mensen die maar gewoon iets kunnen doen of in een opwelling denken “ik ga ervoor en ik zie wel waar het schip strandt”. Het is mooi als mensen zo in elkaar steken en avontuurlijk zijn, maar toch kies ik zelf graag voor zekerheid.”
Hoe omschrijf je Facet aan iemand die ons niet kent?
“Facet is een bedrijf dat zich heel breed inzet op het gebied van duurzaamheid: van de energietransitie tot aan biodiversiteit en zwerfafval. Je kunt eigenlijk voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft terecht bij Facet. We hebben allemaal een intrinsieke motivatie om de aarde, waar we nu op leven, goed te behandelen en streven ernaar om die beter achter te laten voor de generaties na ons.”
“Ik vind het ook een club waar een grote diversiteit aan mensen rondloopt. Je hebt mensen die wat ouder zijn en meer werkervaring en misschien ook levenservaring hebben, en daar tegenover heb je ‘jonge honden’ die een bepaalde vorm van onbevangenheid laten zien. Het is fijn om van elkaar te kunnen leren en ik ben trots op mijn (jonge) collega’s die zich zo authentiek en volwaardig weten te presenteren.”
Wat vind je het leukst aan Facet?
“Het leukste is dat je binnenkomt bij Facet en je je direct thuis voelt. De collegialiteit is heel groot. Ik heb het idee dat iedereen die binnenkomt bij ons warm ontvangen wordt. Iedereen is bereid om een nieuwe collega wegwijs te maken. Tijdens de lunch zitten we gezellig aan de grote lunchtafel te kletsen en we ondernemen ook verschillende activiteiten om elkaar nog beter te leren kennen. Zo vindt er ieder kwartaal een cultuursessie plaats. Ook organiseerden wij een tijdje geleden ‘de schaamte voorbij’ sessies. Hierin stellen we ons opnieuw aan elkaar voor en vertellen we dingen die de anderen nog niet wisten. Het is mooi om te zien dat mensen zich kwetsbaar op durven stellen en hun verhaal met de groep delen. Je leert iedereen daardoor persoonlijker kennen.”
Waar ben je het meest trots op?
“Dat wij als Facet zo gegroeid zijn en tegen de stroom in durven te roeien. Waar andere bedrijven misschien geen mensen aan durven te nemen vanwege bijvoorbeeld risico’s of een tekort aan werk, doen wij dat wel. Je krijgt een beetje een kip/ei verhaal: heb je eerst werk nodig en zoek je dan de mensen, of zoek je mensen en genereer je daarmee werk? Ook ben ik trots om van klanten terug te horen dat hetgeen wat wij uitstralen, ons verhaal en de intrinsieke motivatie, ook terug te zien is in hoe wij als organisatie zijn en het werk dat wij opleveren.”
Heb je zelf nog een droom voor de toekomst?
“Ik zou graag een duurzaam huis voor mezelf willen hebben. Ik heb een vrijstaande woning en wist bij de aankoop al dat ik aan de slag moest met dakisolatie en het vervangen van glas. Dat ben ik nu ook echt aan het aanpakken. Ik was hier al een tijdje mee bezig, maar de energieprijzen van nu hebben het laatste zetje gegeven om actie te ondernemen. Ik hoop dat ik daarmee ook een inspiratie kan zijn en anderen kan laten zien dat het mij veel comfort oplevert, dat ik mijn werk uitdraag en zelf ook doe wat ik opdrachtgevers adviseer. En het is ook nog eens beter voor onze aardbol.”