Het enthousiasme blaast je bijna omver als je Noortje Meurs spreekt. Ruim een jaar is zij inmiddels bij Facet actief nadat zij afstudeerde met een bachelor in toerisme. Noortje: “Ja, eigenlijk wel een opmerkelijke switch van toerisme naar duurzaamheid, maar met het opzetten van het klimaatreisbureau kon ik de werelden van duurzaamheid en toerisme prima combineren!”.

“Duurzaamheid heeft mij eigenlijk altijd wel geïnteresseerd maar door mijn rol binnen Facet is dat vuurtje verder aangewakkerd. Dat was voor mij ook de reden om te kijken naar een verdiepende studie en die heb ik inmiddels gevonden. Ik ben gestart met een premaster aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en volgend jaar start ik mijn master Environment en Society studies. Toch heb ik wel even getwijfeld. Ik wilde namelijk mijn plek binnen Facet voor geen goud opgeven. Ik zit in zo’n geweldig team met sociale en betrokken collega’s, krijg veel vrijheid om mezelf te ontwikkelen en alle steun die je als starter nodig hebt. Ik was enigszins bang dat mijn wens om een master te volgen daardoor niet gecombineerd kon worden met mijn baan bij Facet. Het tegenovergestelde was waar! Vanuit de directie was er meteen enthousiasme en alle support. Iedereen binnen Facet denkt met mij mee. Die steun is geweldig maar ervaar ik ook als noodzakelijk om het werk en de studie te kunnen combineren. Zoals het hele team dat juicht als ik een tentamen heb gehaald. Verder helpt het grote netwerk van Facet mij bij mijn studie. Collega’s met veel ervaring kunnen ook tegenlezen. Zo helpt Anne mij daar bijvoorbeeld geweldig bij.”

“De reden waarom ik wilde starten met deze opleiding komt echt vanuit een intrinsieke motivatie. Ik wilde mijzelf verder ontwikkelen, niet alleen vanuit het werkveld maar ook vanuit de theorie. Toch maakt het digitale onderwijs het lastiger. Ik mis de connectie met anderen. De opleiding zelf is wel super interessant en sluit goed aan bij mijn werk bij Facet. Voorbeelden hiervan zijn het opzetten van  duurzame ondernemingen, EU wetgevingen en het realiseren van duurzame business plannen. Op dit moment ben ik bezig met een onderzoek naar klimaatadaptatie bij de Nederlandse akkerbouw. Dit sluit weer goed aan bij het werk dat ik heb gedaan voor Gemeente Heeze-Leende; het opstellen van een plan van aanpak biodiversiteit en klimaatadaptatie.”

“Mijn achtergrond in toerisme helpt mij in mijn werk bij Facet enorm, vooral bij projecten met burgerparticipatie. Alles draait om beleving, niet alleen in het veld van toerisme maar zeker ook bij de participatie van burgers. Voor veel gemeenten is het bereiken en betrekken van de inwoners bij de uitwerking van plannen de grootste uitdaging. Mensen willen graag meepraten maar toch worden zij vaak amper bereikt. Een online omgeving biedt hierin kansen en voor sommigen biedt het juist een uitkomst omdat zij vanuit huis toch kunnen participeren. Voor anderen wordt dit echter juist als een extra drempel ervaren en daar valt nog winst te halen. De aspecten van duurzaamheid zijn enorm divers en ik heb gemerkt dat deze aspecten vaak bepalend zijn in de betrokkenheid. Afval spreekt nou eenmaal meer tot de verbeelding dan een zon- of windvisie.”

“Mijn eerste jaar bij Facet is voorbij gevlogen, vooral door het team, echt ongekend. Waar ik over 5 jaar sta? Nou, misschien lees jij wel in het AD dat ik als minister van Duurzaamheid ben benoemd;  iemand die echt iets wil veranderen op korte termijn! Haha, hoe dan ook wil ik verandering teweeg brengen vanuit welke rol dan ook. Greta Thunberg vind ik daarin wel een voorbeeld. Zij laat zich niet remmen door sociale druk. Zonder vooroordeel de meningen van anderen links durven laten liggen is erg inspirerend. Maar voor nu probeer ik me vol te focussen op mijn studie en werk bij Facet!”