Gemeente Heeze-Leende luidde eind mei haar campagne ‘FoodWise’ in om voedselverspilling in de gemeente tegen te gaan. Facet verzorgde het communicatieplan en de uitvoering van de campagne. Met de doelstelling om in 2023 voedselverspilling met 50% verminderd te hebben, startte wij deze campagne met het bewust maken van de allerkleinste burgers.

In samenwerking met gemeente Heeze-Leende, Too Good To Go en aangesloten supermarkten Spar, Coop en de Plus, zijn wij de afgelopen maand langs verschillende basisscholen in de gemeente geweest om gastlessen met het thema voedselverspilling te geven. Tijdens deze lessen maakte de leerlingen op een laagdrempelige manier kennis met het voorkomen van voedselverspilling én hoe GFT+E weggegooid moet worden. In de les ‘Food Rescue’ komen kinderen in aanraking met de duurzame doelen (SDG’s) die verbonden zijn aan het thema voedselverspilling en zwerfafval. Naast een stukje theorie, een doe-opdracht en een tof spel kwamen ook de supermarktmanagers van de Coop, Spar en Plus langs om iets te vertellen over verspilling in de keten. En zij brachten wat lekkers mee! Een speciale ‘Magic Box’ van Too Good To Go, bestaande uit groenten (buitenbeentjes) en fruit met een plekje.

Na de les ervaarde de leerlingen zelf hoe ze groenten (buitenbeentjes) of fruit met een plekje nog goed kunnen gebruiken in de smoothiewedstrijd. Op basisschool de Talententoren was er zelfs een speciaal jurylid: vlogster Iris Rulkens. Samen met de supermarktmanager Bart Looijmans van de Spar verkoos zij na een uitgebreide beoordeling in smaak, geur en kleur de winnaars. Deze winnaars ontvingen ieder een voucher waarmee ze zelf een Too Good To Go box mogen ophalen bij één van de aangesloten supermarkten. Ook ontving de rest van de klas een leuk bedankkaartje van wethouder Frank de Win.

Onze gastlessen zijn onderdeel van de driejarige campagne FoodWise. Met de campagne FoodWise streeft Heeze-Leende ernaar om inwoners wijzer te maken over voedsel en hoe we hier duurzamer mee om kunnen gaan. Ook hoopt de gemeente Heeze-Leende meer kennis bij te brengen over het scheiden van afval in de keuken. Benieuwd naar de gastlessen? Bekijk dan onze sfeervideo onderstaand!

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor communcatie en educatie? Neem dan gerust contact op met Lenny Vogelzang of Madeleine Velthuizen.