Jaarlijks gooien we per persoon ongeveer 490 kilo afval weg. Ook al leveren we daarvan een groot deel gescheiden in zodat het gerecycled wordt, het is nog veel beter om de berg afval te verkleinen. In de landelijke Week Zonder Afval, van 31 mei t/m 6 juni, proberen we samen deze tips uit om zo minder weg te gooien. Facet doet mee! Jij toch ook?
Minder afval is beter
Overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen zorgt voor een toenemende schaarste aan grondstoffen. Tegelijkertijd leidt het steeds moeilijker inwinnen van grondstoffen tot een toename van energieverbruik en is daarmee belastend voor het klimaat. Het verlies van energie en materiaal, met bijkomende vervuiling gaat ten koste van ons leefmilieu. In 2050 bestaat er, als het aan de Rijksoverheid ligt, geen afval meer in Nederland en draait de economie volledig circulair.
Meer weten? Lees ook eens ons kennisartikel over de materialentransitie.
Week zonder afval
Milieu Centraal organiseert de Week zonder Afval. Tijdens deze week worden Nederlanders uitgedaagd om zo min mogelijk afval weg te gooien. Milieu Centraal helpt, met handige tips om afval te verminderen, challenges op weg naar afvalvrij en acties van partners die meedoen. Kijk voor meer tips en inspiratie op Week zonder Afval. Neem ook eens een kijkje bij de volgende interessante en inspirerende platforms: deel en huurplatform Peerby, “Repaircafés” en de samenwerkende kringloopwinkels in de Nederland.
Doe ook mee!
Met een paar simpele tips zorg je er eenvoudig voor dat jouw grijze afvalzak of -bak leger wordt! Dat scheelt geld, afval en het milieu. Koop bijvoorbeeld vaker tweedehands, neem jouw eigen waterflesje mee onderweg en deel en leen spullen. Via Week zonder Afval kun je je aanmelden om elke dag een tip te ontvangen én vind je tijdens de campagneweek verschillende interessante podcasts.
Bij Facet hebben we inhoudelijke kennis van afval en grondstoffen en de verschillende inzamelsystemen bij gemeenten. Daarnaast bieden we verscheidene educatie en trainingen met betrekking tot duurzaamheid aan. Zo leren we kinderen van het basis- en voorgezet onderwijs bijvoorbeeld over grondstoffen schaarste en het juist scheiden van afval. Meer weten? Neem dan contact met ons op.
