Het is de Verspillingsvrije Week. Van 12 t/m 18 september gaan veel bedrijven, horeca en inwoners de uitdaging aan om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Deze 4de editie staat in het teken van creatief omgaan met restjes. Iedereen kan meedoen! Door restjes niet te vergeten en ze op te eten, draag je op een simpele manier bij aan een beter klimaat. Bij Facet doen collega’s mee met de Verspillingsvrije Week. Doe jij ook mee?
Meedoen is leuk, makkelijk en goed voor je portemonnee!
Ons voedsel is met veel energie, water en grondstoffen verbouwd, vervoerd en klaargemaakt. Voordat het op ons bord ligt, legt het vaak een hele reis af. Per jaar gooien we per persoon ruim 34 kilo aan voedsel weg, dat is zo’n 9% van ons eten. En dat is niet alleen zonde van al dat eten en de energie die het gekost heeft, maar je gooit daarmee ook geld weg. Gemiddeld 120 euro per persoon per jaar (bron: Milieu Centraal, 2022). Daarom vraagt de stichting Samen Tegen Voedselverspilling aandacht voor het verminderen van voedselverspilling. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer eten en drinken we opmaken. Een week lang geen voedselverspilling thuis, kan in Nederland ruim 23 miljoen maaltijden besparen!
Hoe kan je zelf bijdragen?
Er zijn veel manieren om voedselverspilling te voorkomen. Dit doe je door slimmer te koken, kopen en bewaren. Dit begint al bij het maken van een boodschappenlijstje. Zo neem je geen dingen mee die je niet nodig hebt, en dus sneller in de afvalbak belanden. Kijk vervolgens hoe je ieder gekocht product het beste kunt bewaren. In de webshop van het Voedingscentrum kun je hier een gratis koelkaststicker voor bestellen. Ga je koken? Zorg dan dat je niet te veel bereid. Gebruik voor pasta’s, couscous of rijst een eetmaatje, waarmee je porties gemakkelijk kan afmeten om restjes te voorkomen. Toch nog eten over? Ga dan creatief om met je restjes! Vergeet ze niet, vries ze in of maak één van de lekkere recepten uit dit receptenboekje. Ben je benieuwd hoe onze collega’s bij Facet voedselverspilling tegengaan? Lees hier dan onze tien beste tips!
Naast het veranderen van jouw eigen gedrag kun je ook activiteiten opzetten om medewerkers, collega’s, klanten of inwoners te stimuleren om voedselverspilling tegen te gaan. Op de website van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling vind je verschillende voorbeelden van activiteiten, zoals het organiseren van een lunchlezing of het opzetten van een voedselinzamelingsactie.
Tegengaan van voedselverspilling in gemeenten
Facet helpt je om de ambities op het gebied van voedselverspilling uit te dragen binnen jouw organisatie of gemeente. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een maatwerk campagne tegen voedselverspilling of het verzorgen van gastlessen over voedselverspilling. Zo geeft onze collega Madeleine deze week onder andere een gastles voedselverspilling op basisschool de Triangel in gemeente Heeze-Leende! Met effectieve en gerichte communicatie creëren we draagvlak en stimuleren we gedragsverandering bij verschillende doelgroepen, van jong tot oud. Heb je interesse of wil je hier graag meer informatie over? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@facetadvies.nl of te bellen naar 06 27 32 28 42.

