Anne de Gier: altijd vrolijk, betrokken en op de hoogte van wat er speelt zowel op werk als privé in het leven van haar collega’s. Wanneer Anne je belt, zal ze je altijd eerst vragen hoe het met je gaat. Ze is meelevend, maar staat ook bekend om haar sterke inhoudelijke blik. Kortom: een collega waar iedereen graag mee samenwerkt! Maar hoe kijkt ze zelf eigenlijk aan tegen haar rol binnen team Facet? Wat vindt ze het leukste aan haar werk? Hoogste tijd om Anne beter te leren kennen.

Hoe zou jij jezelf omschrijven?

Het eerste woord wat in me opkomt is enthousiast. Ik denk dat dat ook een van mijn kernkwaliteiten is. Ik ben een enthousiast, bevlogen en open mens. Betrokken ook, hoewel ik daardoor ook wel eens gezien kan worden als een bemoeial. Eigenlijk ben ik gepassioneerd over alles waar ik mee bezig ben. Werk of privé: wat ik doe, doe ik met passie en met inzet.

Verder ben ik echt een natuurmens en kan ik geluk uit de kleine dingen halen. De natuur geeft mij ruimte. Dit verhaal heb ik al 3000 keer aan alle collega’s verteld, maar mijn reis naar Costa Rica was daardoor voor mij hemel op aarde.

Werk of privé: wat ik doe, doe ik met passie en met inzet.

Wat heb je gedaan in de tijd voordat je bij Facet werkte?

Ik heb milieuwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en daaropvolgend een master Sustainable Development, in de richting Global Change & Ecosystems. Ik weet daardoor veel van hoe allerlei ecosysteemprocessen werken en met elkaar in verbinding staan in de natuur, maar ik ken ook alle basisprincipes achter klimaatverandering. Daar heb ik ook college over gegeven aan collega’s. Ik zeg altijd: ‘Ik ben een specialist in duurzaamheid, maar dat betekent eigenlijk dat ik een generalist ben.’ Ik weet van veel dingen een beetje. Al die kennis bij elkaar, maakt dat ik een integrale blik heb, die goed van pas komt bij Facet.

Na mijn afstuderen in 2014 ben ik bij het adviesbureau gaan werken waar ik ook mijn afstudeerscriptie heb geschreven. Ik zou mezelf gaan toespitsen op duurzame landbouw, daar heb ik namelijk veel onderzoek naar gedaan tijdens  mijn opleiding. Alleen kwam ik binnen no-time vanzelf terecht in de core business van het bedrijf, namelijk milieu- en brandveiligheidsadvies voor de doe-het-zelf ketens in Nederland en België. Ik werd daar ‘chef milieu wet- en regelgeving’. Niet waar mijn passie lag dus, en op een gegeven moment was de uitdaging voor mij dan ook op. Ik heb daar jaren met plezier gewerkt en geleerd dat werken in een hecht team goed bij mij past. Toen ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging, en via via kwam ik bij Tommie terecht. We hebben een gesprek gehad en binnen een week tekende ik mijn nieuwe contract.

 Wat doe je nu precies bij Facet?

Eigenlijk houd ik me grofweg bezig met twee soorten werkzaamheden. Ik werk als projectleider op verschillende projecten, met een focus op duurzaamheidsbeleid bij gemeenten; van afval, tot klimaatadaptatie en energie. Naast het inhoudelijke gedeelte van mijn werk, houd ik me bedrijfsmatig bezig met het ons zogenaamde ‘projectenbord’. Ik zorg ervoor dat we de juiste mensen op de juiste projecten neerzetten, dat iedereen goed in het werk zit en zich daar prettig bij voelt, iets wat ik borg in nauwe samenwerking met acquisitie.

Wat ik verder doe bij Facet? Gewoon proberen een fijne collega te zijn. Ik houd echt van de mensen hier en daar doe ik het voor. Tot ongeveer twee jaar geleden was ik nog het jonkie bij Facet. Nu ben ik inmiddels 31 en hebben we een hele batterij aan jonge, talentvolle mensen bij ons binnen. Ik vind het fantastisch om aan hen kennis over te dragen. Alles waar zij nu tegenaan lopen, daar liep ik 4 à 5 jaar geleden tegenaan. Niets is leuker om te zien dan dat zij ook die groei meemaken die ik uit mijn eigen situatie ken.

Juist doordat wij echt investeren in het team kunnen wij iedere uitdaging aan. Dat is onze kracht.

Wat vind je het leukste van werken bij Facet?

De diversiteit in mijn werkzaamheden. Ik ben in de advieswereld gaan werken omdat ik niet op één onderwerp wil focussen, maar me breed wil ontwikkelen. Dit jaar doe ik bij wijze van klimaatadaptatie, en volgend jaar kan ik weer voornamelijk met mobiliteit bezig zijn. Dat daagt me uit. Je krijgt alle ruimte om te werken aan de projecten die jij het leukst vindt. Maar het allerleukste vind ik het bijdragen aan én het zien van onze ontwikkeling als team. De individuele trajecten die mensen doormaken, maar ook hoe wij als team Facet gezamenlijk uitdagingen aangaan en daardoor goede resultaten opleveren. Dat voor mijn ogen zien gebeuren en daar onderdeel van uitmaken, dat vind ik echt het vetste wat er is. Daar ben ik mega trots op!

Hoe zou je Facet omschrijven?

Ik zeg vaak: ‘ik heb geen collega’s, ik werk met vrienden.’ Ik denk dat dat iets is wat Facet typeert. Om zo te kunnen functioneren zoals we functioneren is het heel belangrijk dat je elkaar goed kent, weet wat iedereen bezighoudt, maar ook waar ieders krachten en competenties zitten. Ik vind dat hetgeen wat ons onderscheidt van andere bedrijven. Juist doordat wij echt investeren in het team, kunnen wij iedere uitdaging aan. Dat is onze kracht.

Je moet goed kunnen invoelen wat de beleving en de belangen aan de andere kant van de tafel zijn. Pas dan kun je je werk goed doen.

Wat heb je geleerd in je tijd bij Facet?

Met een universitaire achtergrond kom je vaak redelijk theoretisch binnen. Wat ik met name geleerd heb is om praktischer naar mijn werk te kijken. Je moet goed kunnen invoelen wat de beleving en de belangen aan de andere kant van de tafel zijn. Pas dan kun je je werk goed doen. Dat is denk ik wel de belangrijkste les die ik zelf heb geleerd en die ik ook aan anderen probeer mee te geven.

En dan de laatste vraag: jij gaat nu een paar maanden met zwangerschapsverlof, waar kijk je het meest naar uit als je weer terug komt?

Ja, de mensen! Nu word ik emotioneel, omdat ik de mensen echt enorm ga missen. Natuurlijk houd ik ook contact met collega’s tijdens mijn zwangerschapsverlof, anders trek ik het niet. Ik ben gewoon één grote bak liefde die dadelijk terugkomt in oktober, omdat ik jullie allemaal zo ontzettend gemist heb. Daar kijk ik het meeste naar uit.